In 2016 werden veel nieuwbouwwoningen opgeleverd

Gisteren werd door de ABN Amro bekend gemaakt dat het aantal nieuwbouwwoningen dat in 2017 wordt gebouwd waarschijnlijk lager zal uitkomen dan in 2016. Het afgelopen jaar werden in Nederland 54.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dit aantal nieuw gebouwde woning lag op het hoogste niveau sinds het jaar 2012. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft woensdag 25 januari 2017 gegevens gepubliceerd over de bouw van nieuwbouwwoningen in Nederland. Hieruit kwam naar voren dat er in het jaar 2015 ongeveer 11 procent minder nieuwe woningen werden opgeleverd in Nederland.

De cijfers die door het CBS zijn gepubliceerd zijn nog wel voorlopig. In de maand mei van 2017 zullen de definitieve cijfers door het CBS worden gepubliceerd. Men verwacht dat deze cijfers nog positiever zullen uitvallen. Hoewel het aantal nieuwbouwwoningen in Nederland stijgt heeft men het bouwniveau van voor de economische crisis nog lang niet behaald. In de periode van  2000 tot 2009 werden er jaarlijks gemiddeld 76.000 nieuwbouwwoningen in Nederland opgeleverd. Ten opzichte van het dieptepunt in 2014 zit Nederland weer goed in de lift. In dat jaar werden in Nederland 45.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd.

Door de bouw van nieuwe woningen neemt de woningvoorraad in Nederland toe. Aan het begin van 2017 stonden er in Nederland 7,7 miljoen woningen. In 2016 nam de woningvoorraad toe door de nieuwbouw in Nederland met 0,7 procent. De totale woningvoorraad in Nederland wordt naast nieuwbouw ook beïnvloed door sloop, splitsingen van woningen, samenvoegingen van woningen of verandering van gebruikersfunctie van woningcomplexen of utiliteitscomplexen.

Nieuwbouwwoningen in provincies
De woningvoorraad nam door de nieuwbouw in verschillende provincies toe. Hierbij viel het op dat vooral in de provincie Utrecht de woningvoorraad toe nam. Hier steeg de woningvoorraad met 1 procent. De provincie Limburg had de kleinste stijging in de woningvoorraad. Daarnaast kenden ook andere provincies een verhoudingsgewijs lage groei in de woningvoorraad. Dit waren de volgende provincies:

  • Friesland,
  • Drenthe,
  • Zeeland
  • Groningen

Als men kijkt naar de gemeenten van Nederland dan had de gemeente Amsterdam de grootste stijging in de woningvoorraad. In die gemeente werden in 2016 in totaal 5.058 nieuwbouwwoningen opgeleverd. In de Nederlandse hoofdstad staan in totaal ruim 428.000 woningen. Dit aantal woningen omvat 6 procent van de totale woningvoorraad in Nederland. Hoewel Amsterdam haar woningaanbod uitbereide door nieuwbouwwoningen hadden ook een aantal gemeenten in Nederland helemaal geen nieuwbouwwoningen in 2016 laten bouwen. Dit waren Harlingen, Rozendaal en Bellingwedde. Hier werden in 2016 helemaal geen nieuwbouwwoningen opgeleverd.