In 2016 werd een recordbedrag geïnvesteerd in Nederlands vastgoed

Het jaar 2016 is voorbij en verschillende instanties publiceren gegevens over dit afgelopen jaar. Het blijkt dat verschillende sectoren het goed hebben gedaan. Gisteren werd al bekend gemaakt dat er een enorme stijging is geweest in het aantal verstrekte hypotheken. Dat is geen wonder want de hypotheekrente lag afgelopen jaar historisch laag. Vandaag op dinsdag 10 januari 2017 werden ook gegevens bekend gemaakt over het vastgoed in Nederland. Hieruit komt naar voren dat er afgelopen jaar meer werd geïnvesteerd in Nederlands vastgoed dan de jaren daarvoor.

Dit staat in Het Financieele Dagblad (FD). Dit dagblad baseert haar artikel op van cijfers van vastgoedadviseur CBRE. Deze vastgoedadviseur gaat dinsdag 10 januari 2017 eveneens cijfers publiceren over haar sector. In 2016 kwamen de totale investeringen hoger uit dan in het recordjaar 2007. Dat jaar was vlak voor de financiële crisis. In 2016 werd in totaal 13,5 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse kantoren, winkelpanden, woningportefeuilles. Ook in andere soorten commercieel vastgoed werd door investeerders geld gestoken. In 2007 het laatste recordjaar op dit gebied was het totaalbedrag 13,15 miljard.

Net als bij verschillende andere sectoren zoals de woningbouw is ook de aantrekkende economie van groot belang geweest bij de toename in de investeringen in de vastgoedbranche. Ook de lage rentestand heeft een sterke invloed gehad. Ten opzichte van negen jaar geleden zijn de investeringen meer gespreid over verschillende vastgoedcategorieën. In 2007 werd nog voor ongeveer 9 miljard euro geïnvesteerd in utiliteit zoals kantoren, in dat jaar werd 1 miljard euro in woningen geïnvesteerd. In 2016 werd 5,8 miljard euro in utiliteit geïnvesteerd en werd 3 miljard euro geïnvesteerd in woningen.

Omdat beleggers nu voorzichtiger investeren dan in 2007 hoeft men niet te vrezen voor een nieuwe bubbel op de vastgoedmarkt aldus het CBRE. Risicovol vastgoed wordt gemeden en veel beleggers zijn liever bereid meer te betalen voor de veilige weg dan voor een risicovolle investering.