De economische groei van Nederland zal de komende tijd bijna tot stilstand komen. Ook andere Europese landen zullen merken dat de economische groei gaat afnemen. Deze voorspelling heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren naar buiten gebracht. Hoewel de economische groei afneemt blijven de prijzen voor consumenten hoog en zullen deze prijzen mogelijk nog verder stijgen. Dat heeft natuurlijk een effect op de koopkracht van consumenten. In 2023 zal de economische groei in Nederland volgens het IMF waarschijnlijk verlagen van 1 procent naar 0,6 procent. Ook in 2024 zal de economie van Nederland waarschijnlijk geen sterke groeicijfers laten zien. Het IMF heeft voor volgend jaar een groeicijfer van 1,1 procent berekend voor de Nederlandse economie. Dat percentage is een klein beetje lager dan de 1,2 procent die het IMF in april had berekend voor komend jaar.
IMF
Het IMF is in haar berekening van de groeicijfers voor de Nederlandse economie minder positief dan het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB had vorige maand berekend dat de Nederlandse economie in 2023 nog een groeipercentage zou laten zien van 0,7 procent. Voor volgend jaar had het CPB een groeicijfer genoteerd van 1,5 procent. Dat zijn natuurlijk niet aanzienlijk hogere percentages. Sommige Europese landen hebben echter nog minder gunstige groeicijfers volgens het IMF. Deze VN-organisatie heeft voor Duitsland een economische krimp berekend van 0,5 procent voor 2023. De industrie heeft het in Duitsland (maar overigens ook in Nederland) heel moeilijk.
Inflatie
Er is sprake van een daling in de vraag. De ontwikkelingen in de economie hebben veel te maken met de inflatie. De afgelopen tijd hebben Centrale Banken in de wereld de rentes behoorlijk verhoogd. Door deze renteverhogingen hebben banken en andere leningverstrekkers hun rentes ook verhoogd. Geld lenen wordt duurder en dat heeft een effect op de economie. Mensen maar ook bedrijven investeren minder. Er komt minder geld in de economie en de hoop van de ECB is dat de inflatie daardoor omlaag gaat. Toch blijkt de rente slechts één factor in de inflatie. De energieprijzen, olieprijzen en de consumentenprijzen zijn ook van grote invloed geweest op de berekening van de inflatie. Ondertussen zorgt de afname van de economische bedrijvigheid er voor dat de kans op faillissementen gaat toenemen in Nederland. Dat heeft weer gevolgen voor de arbeidsmarkt en werkgelegenheid. De komende tijd zijn er de nodige uitdagingen voor de nieuwe Nederlandse regering die na de verkiezingen gevormd zal worden. Al moet worden opgemerkt dat veel beleidsmaatregelen door Europa worden bedacht en opgelegd aan Europese landen.