IG&H: verduurzaming woningen komt niet van de grond in 2018

Adviesbureau IG&H heeft dinsdag 28 augustus 2018 bekend gemaakt dat de verduurzaming van de woningmarkt nauwelijks slaagt. Ongeveer de helft van de woningeigenaren zou wel interesse hebben in het verduurzamen van hun woning. Hoewel de helft van de woningeigenaren bereid is om de woning te verduurzamen heeft in totaal ongeveer vijfenzeventig procent nog geen concrete stappen gezet om hun woning daadwerkelijk duurzamer te maken.

Winst te behalen
Voor banken en verzekeraars zou er nog veel winst te behalen zijn om een woning te verduurzamen. Veel mensen die een woning hebben zouden behoefte hebben aan advies op dit gebied. Ook op het gebied van subsidies voor verduurzaming is nog veel onduidelijk. Als mensen weten welke mogelijkheden zijn om hun woning te verduurzamen en wat de netto-kosten hiervan zijn kunnen ze beter beslissen welke vormen van verduurzaming ze gaan toepassen.

Energietransitie
Er is veel te kiezen zowel op het gebied van energiebesparing als wel op het gebied van energiewinning. Ook nieuwbouwwoningen zijn dikwijls nog niet CO2 neutraal. Een passief huis of een balanswoning zijn voor beelden van milieuvriendelijke energieneutrale woningen. Deze woningsoorten worden echter niet vaak genoeg gebouwd. In plaats daarvan worden nog steeds woningen met een gasgestookte HR-ketel gebouwd. Zonnepanelen worden wel steeds vaker op woningen aangebracht ook zijn nieuwe woningen beter geïsoleerd dan oude woningen. Er is namelijk beter isolerend materiaal beschikbaar zoals driedubbele beglazing.