IEA: olieprijs dieptepunt voorbij in 2016

Volgens oliedenktank IEA is het dieptepunt voor de olieprijs voorlopig voorbij. De IEA geeft aan dat niet-OPEC-leden te maken hebben met krimpende olievoorraden. Daarnaast zijn er zogenoemde ”verstoringen” binnen het verbond van olie-exporterende landen die een effect hebben op de oliemarkt. Op vrijdag 11 maart 2016 maakte de IEA een berekening over de verwachte afname van de olieproductie van niet-OPEC-leden.

Olieproductie neemt af
In 2016 zou volgens dit bureau de productie van de laden buiten de OPEC afnemen met 750.000 vaten per dag. Dit is een afname van 150.000 vaten meer dan eerder geraamd. Er zijn volgens de IEA ook landen die tot de OPEC behoren die minder olie gaan produceren. De olieproductie van OPEC-landen Irak en Nigeria zal krimpen in 2016. Verder is de olieproductie van Iran minder snel gestegen na het wegvallen van de internationale sancties dan gedacht. Wel heeft Iran de intentie om de productie aanzienlijk te verhogen. Dit komt echter nog niet goed tot uiting in de productieaantallen.

Het aantal investeringen in de olie-industrie is afgenomen evenals de hoogte van de investeringen. Deze krimp zorgt er voor dat er de komende tijd minder naar olie zal worden geboord en er minder olie zal worden gewonnen uit nieuwe bronnen.

Dieptepunt half januari 2016
Volgens de IEA staan de olieprijzen wereldwijd op dit moment 50 procent boven het dieptepunt van half januari 2016. Vrijdagochtend 11 maart 2016 steeg de olieprijs van een vat Amerikaanse olie met bijna 3 procent. Daardoor kwam de prijs uit op 38,90 dollar per vat. Ook Brentolie duurder en kwam 2 procent hoger uit. Daardoor kostte Brentolie 40,95 dollar per vat. Ondanks deze prijsstijging is olie nog altijd drie keer zo goedkoop als de olieprijs van begin 2014. Medio 2014 werd de daling ingezet van de olieprijs.

Vraag naar olie neemt toe
De vraag naar olieproducten neemt toe. Vooral vanuit India en andere Aziatische landen hebben een groeiende vraag naar olie. In China neemt de vraag naar olie eveneens toe. Het is echter wel zo dat de vraag naar olie in China minder sterk stijgt dan de afgelopen tien jaar. De IEA geeft aan dat de vraag naar olie op dit moment wel verband houdt met de lage olieprijs. Als de olieprijs gaat stijgen kan dat gevolgen hebben voor de vraag naar olie. Als de olieprijs duurder wordt zullen verschillende landen misschien minder olie gaan kopen.

Reactie van Technisch Werken
De olieprijs zou volgens de IEA weer gaan stijgen dit jaar. Het is echter nog maar de vraag of dit daadwerkelijk gebeurd. De olieprijs is namelijk ook afhankelijk van de politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Als de OPEC besluit om een productieplafond te hanteren dan heeft dat gevolgen voor de olieprijs. Als in dat gebied meer oorlogen ontstaan of juist weer vrede ontstaat dan heeft dat eveneens een effect op de olieprijs. Irak zal namelijk op den duur meer olie gaan produceren als daar vrede heerst. Als Iran voldoende investeerders weet aan te trekken zal ook dat land te maken krijgen met een toename in de olieproductie.