Hypotheekverstrekker Rabobank heeft hypotheekrente verhoogd medio oktober 2021

Marktleider Rabobank heeft afgelopen week de hypotheekrentes verhoogd. De Rabobank heeft deze wijziging doorgevoerd maar staat op dit gebied niet alleen. Er zijn verschillende andere hypotheekverstrekkers die ook hebben besloten om de hypotheken te verhogen. De kans is groot dat de komende nog meer hypotheekverstrekkers hun hypotheekrentes zullen verhogen. Dit heeft hypotheekadviseur Van Bruggen Groep maandag 18 oktober 2021 aangegeven.

Dat er een verhoging van de hypotheekrentes aan zat te komen is geen verassing. Al geruime tijd zijn de hypotheekrentes erg laag in Nederland. De kans is groot dat er de komende tijd geen daling meer plaatsvind in de hypotheekrentes maar dat er geleidelijk aan een stijgende trend begint plaats te vinden. De hypotheekrentes zijn namelijk ook onderhevig aan ontwikkelingen in de economie. Op dit moment is duidelijk dat er een inflatie plaatsvind in Europa. Dat betekent dat de prijzen omhoog gaan. Dat is al het geval op de energiemarkt maar ook in andere sectoren zijn de prijzen gestegen. Het is niet verwonderlijk dat op een gegeven moment de hypotheekrentes en ook de spaarrentes zullen veranderen.

Geld lenen zal wellicht duurder worden en in de toekomst zal geld sparen wellicht meer gaan lonen door hogere rentes. Men wacht nu in spanning af wat de Europese Centrale Bank gaat doen met de Europese rente. Voor een hypotheek met NHG-garantie waarvan de rente dertig jaar vaststaat, is nu een gemiddeld tarief van 1,54 procent van toepassing. Ook de tarieven voor andere rentevaste hypotheekperiodes zijn omhooggegaan.