Hypotheekrentes eind 2023 gedaald

De rente op hypotheken is aan het einde van afgelopen jaar gedaald. Inmiddels is er sprake van een periode van negen weken waarin de hypotheekrentes in Nederland zijn verlaagd. Dit komt naar voren uit cijfers van Van Bruggen Adviesgroep. Door de daling is het gemiddelde tarief voor een hypotheek van vijf jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gezakt naar 3,87 procent. In oktober 2023 was dit rentepercentage nog ongeveer 4,5 procent.

Daling rente op hypotheken

Niet alleen de rentes voor hypotheekperiodes van vijf jaar zijn gedaald, ook de rentes op hypotheken voor tien of twintig jaar zijn gezakt. Zo ligt de rente voor hypotheken met een rentevaste periode van tien jaar op 3,98 procent. Voor rentevaste periodes van twintig jaar komt de rente uit op 4,33 procent. Dat is het laagste percentage sinds het voorjaar van 2023.

Kapitaalmarkt

De daling in de rente op hypotheken is het gevolg van een daling in de rentes op de kapitaalmarkt. De kapitaalmarkt is een markt waarin banken zelf hun geld kunnen lenen. Zo kunnen banken geld lenen van beleggers. Als banken goedkoper geld kunnen lenen kunnen ze ook goedkoper geld uitlenen. Dat klinkt natuurlijk logisch en eerlijk maar toch is de praktijk niet altijd zo transparant. Zo betalen banken bijvoorbeeld op dit moment bijzonder weinig rente aan spaarders terwijl de rente op het uitlenen van geld nog steeds hoog is.