Hypotheekrente verhoogd in juni 2022

De afgelopen tijd hebben geldverstrekkers in Nederland op grote schaal hun hypotheekrente verhoogd. De reden voor deze verhoging heeft te maken met de onrust die er heerst in de economie. De financiële markten zijn in beweging en er heerst angst dat het straks toch slechter gaat met de economie. Verschillende hypotheekverstrekkers hebben daarom besloten om de hypotheekrente te verhogen. In Nederland zijn er ongeveer veertig hypotheekverstrekkers. Daarvan heeft bijna elke organisatie besloten om de hypotheekrente te verhogen. Op vrijdag 17 juni 2022 hebben maar liefst 25 hypotheekverstrekkers tegelijk de rente op hypotheken verhoogd. Een dergelijke gelijktijdige hypotheekrenteverhoging is sinds de start van de meting in 2016 nog niet eerder voorgekomen. Dat heeft hypotheekadviseur De Hypotheek aangegeven in een bericht van ANP.

Hypotheekrentes gelijktijdig omhoog

De gelijktijdige verhoging van de hypotheekrente is daardoor een belangrijk signaal naar de economie maar ook naar de woningmarkt. Gemiddeld stijgt de hypotheekrente afgelopen week met 0,3 procentpunten. Ook dit is een forse stijging. Een dergelijke stijging heeft zelfs sinds 2008 niet plaatsgevonden op de hypotheekmarkt. Velen zullen nog wel weten dat het jaar 2008 het laatste jaar was voordat de daadwerkelijke huizenbubbel in Nederland klapte. De woningprijzen gingen onderuit en daalden de komende jaren. Deze daling duurde tot 2013 toen de woningprijzen in Nederland historisch laag stonden. Veel mensen zullen nu zeggen dat de woningprijzen niet meer zo sterk zullen dalen. De vraag naar woningen is immers hoog. Toch hebben de meeste mensen die een woning konden kopen (tegen absurde prijzen) dat inmiddels al gedaan.

Huizenbubbel en woningmarktcrisis

Dat was ook het geval in 2008. Daarna werd het lenen voor een woning duurder en konden mensen eenvoudigweg minder geld bieden. Toch is 2022 anders, de richtlijnen voor een hypotheek zijn zwaarder. Ook dit is schijn want taxatierapporten en makelaarsprijzen zijn enorm overdreven en opgedreven. Men vergelijkt de woningprijzen met de huidige ontwikkelingen op de markt en niet met wat een gangbare prijs is in de vorm van een gemiddelde in de afgelopen 10 jaar. Nu staan de prijzen extreem hoog. De overbiedingen die plaatsvinden drijven de prijzen alleen maar verder op. Als het betalen van een woning moeilijker wordt stort de woningmarkt inelkaar en dalen de prijzen in korte tijd fors. Daar komt nog eens bij dat de koopkracht nauwelijks omhoog gaat en de energielasten en de kosten voor voedsel omhoog gaan. Allemaal kostenposten waar wel wat op bezuinigd kan worden maar niet in alle gevallen. Sommige woningen kunnen lastig worden verduurzaamd en het gebruik van een auto en aardgas zal in veel gevallen ook noodzakelijk blijven. Daarom nemen de maandelijkse lasten toe. Als de hypotheekrente ook nog omhoog gaat zal dat direct merkbaar zijn in de maandlasten. Mensen kunnen eenvoudigweg niet meer betalen ook bij een schaarste aan woningen op de woningmarkt.