Hypotheekrente omlaag maar maandbedrag omhoog in 2019

De hypotheekrente is in 2019 aanzienlijk gedaald toch is dit niet voor iedereen met een hypotheek goed nieuws. Zo zijn er huizeneigenaren met een bankspaarhypotheek. Een dergelijke hypotheekvorm kan sinds 2013 niet meer worden afgesloten. De overheid heeft dit bepaald omdat de bankspaarhypotheek ongunstig is voor het belastingstelsel. Dat neemt niet weg dat er nog duizenden huizeneigenaren zijn die een bankspaarhypotheek hebben. Bij een bankspaarhypotheek is er sprake van een spaarrekening waarin een maandelijkse aflossing wordt gestort.

Door deze maandelijkse stortingen wordt het aflossingsbedrag opgebouwd. Bovendien wordt over dit spaargeld ook nog spaarrente berekend. Deze spaarrente is gelijk aan de oorspronkelijke hypotheekrente maar heeft wel een bepaalde looptijd. De looptijd van de rente is de rentevastperiode. Deze rentevastperiode kan dezelfde looptijd hebben als de hypotheek maar kan ook korter zijn. In dat laatste geval wordt de hypotheekrente opnieuw vastgesteld tegen het dan geldende percentage maar de rente op de tegenspaarrekening wordt dan ook opnieuw vastgesteld. Dat zorgt er voor dat het hypotheekproduct voor veel woningeigenaren aanzienlijk minder gunstig is.

De netto maandlast kan in het laatste geval aanzienlijk omhoog gaan. De hypotheekrente ligt weliswaar lager maar de spaarrente op de bankspaarrekening is ook lager. Dat zorgt er voor dat er veel te weinig rente wordt opgebouwd over het spaargeld. Om dat te compenseren moeten deze hypotheeknemers vaak behoorlijke bedragen aan aflossing bijbetalen. De Hypotheekshop, Vereniging Eigen Huis en de Hypotheker hebben aangegeven dat veel mensen van te voren onvoldoende op de hoogte waren van deze mogelijke gevolgen. Er zouden ongeveer 700.000 woningeigenaren zijn met een bankspaarhypotheek. Deze hypotheekvorm is soms voor het hele hypotheekbedrag maar vaker in combinatie met een aflossingsvrij deel. Als de renteperiode in 2019 ten einde komt en er een nieuwe renteperiode moet worden vastgelegd kunnen de maandlasten met honderden euro’s omhoog gaan.