Hypotheekrente mogelijk omlaag na juni 2024?

De afgelopen tijd is de hypotheekrente meerdere keren verhoogd. Verschillende banken en andere hypotheekverstrekkers hebben besloten om de hypotheekrente te verhogen hoewel de spaarrentes de afgelopen tijd nagenoeg gelijk zijn gebleven. Een bijzondere ontwikkeling want er ontstaan steeds meer geruchten dat de ECB haar rente gaat verlagen. Afgelopen vrijdag werden de berichten hierover nogmaals bekrachtigd toen in het nieuws werd gesproken over beleidsstukken van vergaderingen die door centrale bankiers in Europa werden gehouden. De kans dat de ECB rente omlaag gaat is behoorlijk groot en dat heeft gevolgen voor de rentes op leningen en mogelijk ook op spaarrekeningen. Dat komt omdat de ECB rente doorwerkt in de rentetarieven van geldverstrekkers. Het is de afgelopen jaren meerdere keren voorgekomen dat de rentes op leningen stegen of daalden ten gevolge van het verhogen en verlagen van de ECB rente. Ook bij hypotheken bleken de rentepercentages over het algemeen gekoppeld aan de ontwikkelingen in de ECB rente.

Hypotheekrentes

Doordat de inflatie langzaam maar zeker daalt komt de inflatiedoelstelling van twee procent in zicht. Dat is de doelstelling die de ECB voor ogen heeft. Een goed vooruitzicht dat waarschijnlijk medio dit jaar zal worden behaald. Dat kan betekenen dat de rente van de ECB in juni al naar beneden wordt bijgesteld. Dat is voor het eerst in een periode van ongeveer vijf jaar tijd. Een belangrijke ontwikkeling voor mensen die op het punt staan om bijvoorbeeld een huis te kopen waarvoor een hypotheek nodig is. Voor spaarders is er ook sprake van een spannende tijd. De spaarrentes staan al heel laag en worden mogelijk niet verhoogd. Daarom kiezen steeds meer mensen voor beleggen. Ze hopen dan op meer rendement. Hoewel een hoger rendement op beleggingen zeker geen garantie is leeft de beurs op dit moment wel op. Ook dat is goed nieuws voor de economie. Bedrijven worden kapitaalkrachtiger en vaak merken werknemers dit ook.

Hypotheekrentes omlaag maar hypotheekbedragen omhoog

Er ontstaat nog meer werkgelegenheid en nog meer vacatures. Dikwijls gaan de salarissen dan ook weer omhoog waardoor mensen meer kunnen lenen voor bijvoorbeeld een woning. De schaarste op de woningmarkt zorgt er echter wel voor dat de prijzen van woningen bijna door het plafond heen schieten. Nieuwe records worden al op de woningmarkt behaald. De rentes op hypotheken gaan waarschijnlijk omlaag maar de bedragen waarvoor een hypotheek wordt afgesloten gaan vermoedelijk omhoog.