Hypotheekrente daalt in 2014

In Nederland is de hypotheekrente de afgelopen jaren gedaald. De Hypotheekshop heeft de daling van de hypotheekrente berekend. Hieruit is naar voren gekomen dat de hypotheekrente in Nederland sinds de metingen in 1965 nog niet eerder zo laag heeft gestaan. Op dit moment is de gemiddelde hypotheekrente voor een hypotheek van tien jaar vast met NHG-garantie minder dan 3,5 procent. Aan het begin van 2014 stond de hypotheekrente voor deze hypotheekperiode nog op 4,05 procent.

Waarom daalt de hypotheekrente?
De hypotheekrente daalt om verschillende redenen. Één van de redenen die wordt genoemd is de politieke en economische ontwikkelingen in de wereld. In Oost-Europa en het Midden-Oosten zijn politieke en militaire spanningen. Daarnaast zijn er in het zuiden van Europa nog steeds economische spanningen. Zowel economische spanningen en militaire spanningen hebben gevolgen voor de geldstromen binnen de landsgrenzen en daarbuiten. De spanningen zorgen er voor dat mensen zich onzeker voelen en gaan kijken naar een veilige plek voor hun geld.

De geldstroom in de wereld trekt naar veilige landen. Op dit moment zijn Nederlandse en Duitse staatsobligaties aantrekkelijk voor beleggers. Meer landen schaffen deze staatsobligaties aan waardoor de rente daalt op deze schuldpapieren. Ook het rendement voor de staatsobligaties daalt. Een belegging met lage risico’s levert over het algemeen minder rendement op dan een belegging met hoge risico’s.

Nederlandse staatslening
Op de kapitaalmarkt wordt voor een Nederlandse tienjarige staatslening momenteel slechts 1,34 procent rente uitgekeerd. In de praktijk worden veel hypotheekleningen met een langere looptijd afgedekt met veilige en langlopende leningen. Een voorbeeld van veilige langlopende leningen zijn staatsobligaties van stabiele en veilige landen. De prijs van geld wordt lager, daardoor worden hypotheken ook goedkoper.

Woningmarkt en hypotheekrente
De woningmarkt in Nederland trekt aan. Toch is er geen sprake van enorme stijgingen in de verkoop van woningen. Daarnaast is de verkoopprijs van woningen, in verhouding tot de jaren voor de economische crisis, laag. Huizenbezitters verkopen hun woning dikwijls tegen een lagere prijs dan de prijs die ze voor de woning hebben betaald. De huizenprijzen stijgen daardoor nauwelijks. Als er weinig vraag is naar woningen en de aanschafwaarde laag is, heeft dit een effect op de hypotheekmarkt. Er worden minder hypotheken verstrekt en hypotheekbedragen zijn laag. De dalende vraag naar hypotheken zorgt er voor dat de rente op deze leningen verhoudingsgewijs laag is.

Reactie van Technisch Werken
De woningmarkt wordt steeds interessanter voor kopers. Er worden nog niet veel woningen verkocht en de hypotheken gaan omlaag. Toch moeten huizenzoekers wel goed op hun eigen financiële situatie letten. Dit houdt in dat ze goed moeten kijken naar hun inkomsten. De inkomstenbron voor de meeste mensen is werk. Een vaste baan zorgt voor een bepaalde zekerheid. Toch vinden er veel ontslagen plaats. De onzekerheid op de arbeidsmarkt zorgt er voor dat veel mensen geen hoge financiële risico’s willen nemen. De mensen met een behoorlijke baanzekerheid hebben voordeel op de woningmarkt. Daarnaast hebben mensen met veel spaargeld ook een goede uitgangspositie op de woningmarkt.