Hypotheekaanvragen worden sneller afgerond in 2017

De woningverkoop in Nederland verloopt nog steeds redelijk positief. De vraag naar woningen is in veel gebieden in Nederland nog steeds erg groot. Voor de koop van een woningen hebben veen mensen echter nog een hypotheek nodig. De hypotheekaanvragen namen echter nog wel veel tijd in beslag. Gemiddeld duurde een aanvraag voor een hypotheek 54 dagen in oktober 2015 maar dit is gedaald naar 34 dagen in december 2016.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dit dinsdag 31 januari 2017 geschreven in een Kamerbrief. De gegevens met betrekking tot de hypotheekaanvragen zijn afkomstig van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Deze organisatie registreert meer dan tachtig procent van de hypotheekaanvragen in Nederland. Ongeveer de helft van de aanvragers heeft binnen vier weken helderheid of een hypotheek wordt toegekend of niet.

Dit is in 46 procent van de gevallen een termijn waarbinnen uitslag van de hypotheekverstrekker wordt ontvangen. Ongeveer 28 procent van de aanvragen voor een hypotheek neemt langer dan zestien weken in beslag. Vooral zzp’ers en andere (zelfstandige) ondernemers moeten in de praktijk langer wachten dan 16 weken.