Hypotheekaanvragen in 2015 gestegen ten opzichte van 2014

Het aantal hypotheekaanvragen in Nederland is gestegen in het tweede kwartaal van 2015 ten opzichte van het tweede kwartaal in 2014. Er wordt door het Hypotheken Data Netwerk (HDN) gesproken over een stijging van 80 procent. In totaal werden in het tweede kwartaal ongeveer 97.000 hypotheken aangevraagd. Dit is volgens het HDN een belangrijke indicatie dat de woningmarkt weer aantrekt.

Er wordt echter een nuancering aangebracht door het HDN. Veel mensen zouden namelijk een hypotheek hebben aangevraagd voor 1 juli 2015 omdat vanaf die datum de leennormen zouden zijn aangepast. Daarnaast gingen veel woningzoekers ver tot de koop van een woning omdat de hypotheekrente weer ging stijgen na een periode van een historisch lager hypotheekrente.

Wat doet HDN?
Het HDN heeft een goed beeld van de woningmarkt om deze organisatie de hypotheekofferte-aanvragen voor banken en andere hypotheekverstrekkers verwerkt. Het HDN doet dit echter niet voor de Rabobank maar geeft des ondanks aan dat ze zo’n driekwart van de markt in handen hebben op het gebied van hypotheken. Een toename in het aantal hypotheekaanvragen is hierdoor goed merkbaar bij het HDN. Het is echter niet zo dat het aantal hypotheekaanvragen ook daadwerkelijk gehonoreerd wordt. Het kan namelijk voorkomen dat een hypotheekaanvraag de financiële toets niet doorstaat. In dat geval wordt de aanvraag afgekeurd. Het aantal hypotheekaanvragen geeft dus maar een indicatie van de woningverkopen maar zegt dus niets over de feitelijke woningverkopen.

Reactie van Technisch Werken
Mensen durven langzamerhand steeds grotere uitgaven te doen. De verkoop van tweedehands auto’s nam al toe en de woningmarkt zit ook al een tijdje in de lift. Dat is goed voor de economie maar de economie blijft wel kwetsbaar. In de wereld is er veel onzekerheid, zowel politiek als financieel. De situatie in Griekenland bezorgt veel mensen in Europa zorgen. Ook in Nederland leven deze zorgen. Dat blijkt uit de aandacht in het nieuws die wordt besteed aan de financiële problemen  in Griekenland. De euro en het hele financiële stelsel is gebaseerd op het vertrouwen dat men in het stelsel heeft. Dit vertrouwen is zeer kwetsbaar.