Hypotheek heeft laagterecord bereikt in oktober 2015

De hypotheekrente is de afgelopen maanden flink gedaald. In het Financieele Dagblad werd maandag 12 oktober 2015 gepubliceerd dan de hypotheekrente een nieuw laagterecord heeft bereikt. Een hypotheek met looptijd van tien jaar heeft een rente van 2,37 procent met Nationale Hypotheekgarantie. De cijfers zijn afkomstig van Welke Beheer. Hieronder vallen onder andere de Huis & Hypotheek en de Hypotheekshop. Het vorige laagterecord was 2,39 procent, dit percentage werd behaald in mei 2015. Als men dit percentage afzet tegen de afgelopen vijf jaar dan moesten consumenten vijf jaar geleden het dubbele rentepercentage betalen als men dezelfde hypotheek wilde afsluiten.

Hypotheekrente
Hypotheken met een looptijd van tien jaar hebben een rente van 2,37 procent en een hypotheek met een looptijd van twintig jaar staat nu op 2,99 procent. Voor de looptijd van twintig jaar is het hypotheekpercentage alleen in de maand mei onder de drie procent gegaan, toen was het percentage 2,94 procent.

Waarom is de hypotheekrente zo laag?
De stijging en daling van hypotheekrentes ontstaat niet zomaar. Er zijn meestal ingrijpende politieke en financiële ontwikkelingen voor nodig. Een belangrijke ontwikkeling die een invloed heeft gehad op de daling van de hypotheekrentes is de omvangrijke opkoopprogramma van onder andere Europees staatspapier. Hiermee is de Europese Centrale Bank (ECB) dit voorjaar begonnen. De rente is door dit opkoopprogramma flink gedaald op staatsleningen. Zo ook de rente op de Nederlandse staatleningen. Over het algemeen volgt de hypotheekrente de renteontwikkeling op staatsobligaties.

Reactie van Technisch Werken
De lage hypotheekrente zorgt er ook voor dat meer mensen een huis gaan kopen. Huizenzoekers denken dat ze nu nog hun slag kunnen slaan op de woningmarkt omdat de rente voor de hypotheek nog laag is. Veel lagere hypotheekrente kun je bijna niet krijgen. De woningmarkt jaagt de bouwsector weer aan en er lijkt nu een positieve spiraal te ontstaan die de economie uit het dal haalt. Nu kan vanuit Europa de spiraal naar boven worden aangejaagd. Andersom is echter ook mogelijk. Dat houdt de economie kwetsbaar.