Huizenverkoop in 4de kwartaal 2017 gedaald

De woningverkopen zijn in het vierde kwartaal van 2017 gedaald. In totaal kwam de woningverkoop in de laatste drie maanden van 2017 uit op ongeveer 61.000 woningen. Dit is een daling van ongeveer zes procent. De verkoopdaling is overigens niet het gevolg van minder koopbehoefte op de woningmarkt. Er is nog voldoende vraag naar woningen maar het aanbod aan woningen neemt af in Nederland. Dit heeft makelaarsorganisatie NVM donderdag 11 januari 2018 gemeld.

In het laatste kwartaal van 2017 stonden er in Nederland ongeveer 36 procent minder woningen te koop ten opzichte dezelfde periode vorig jaar. Het beperkte woningaanbod drukte de woningverkoop in Nederland. Daarnaast is er ook sprake van  aangescherpte financieringsregels waardoor woningzoekers een minder hoge hypotheek kunnen afsluiten. Vooral starters op de woningmarkt zouden hier last van hebben volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

De krapte op de woningmarkt zorgt er echter wel voor dat de woningprijzen stijgen. Een gemiddelde woning kostte aan het einde van 2017 ongeveer 269.000 euro. Dit bedrag lag 9,1 procent hoger ten opzichte van een jaar geleden. In totaal werd een kwart van de woningen boven de aangegeven vraagprijs verkocht. Een woning stond gemiddeld 52 dagen te koop voordat deze van eigenaar wisselde.