Huizenverkoop gestegen in oktober 2017

In oktober 2017 is de huizenverkoop gestegen in Nederland ten opzichte van dezelfde maand in 2016. Ondanks dat is de huizenverkoop in oktober wel lager dan in september 2017. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Kadaster. In oktober 2017 werd door het Kadaster 20.143 verkochte woningen geregistreerd. Dit aantal verkochte woningen is een stijging van 16,2 procent ten opzichte van de maand oktober 2016. Als men de woningverkoop van oktober echter vergelijkt met de maand september 2017 dan merkt men een daling van 2,4 procent in de woningverkoop.

Woningtypen
In oktober werden vooral veel meer vrijstaande woningen verkocht. Bij dit huizentype was sprake van een stijging van 26,8% ten opzichte van oktober 2016. In het segment appartementen was de stijging in de woningverkoop 10,5% ten opzichte van vorig jaar. Als men kijkt naar de woningverkoop in september 2016 dan is alleen de woningverkoop van hoekwoningen toegenomen in oktober namelijk met 0,4 procent. De verkoop van 2-onder-1-kap-woningen daalde echter het sterkste van alle soorten woningen die verkocht werden.

Provincies
Tussen de provincies onderling is er ook sprake van verschillen. Zo nam vooral de woningverkoop toe in de provincie Drenthe ten opzichte van vorig jaar. In de provincie Noord-Holland nam de woningverkoop nauwelijks toe ten opzichte van vorig jaar. Als men kijkt naar de woningverkoop in oktober ten opzichte van september dan nam alleen in de provincie Noord-Brabant de woningverkoop toe. Bij deze vergelijking nam de woningverkoop in de provincie Friesland het sterkste af namelijk met 12 procent.

Hypotheken
Wanneer de woningverkoop toeneemt heeft dit meestal ook een effect op de hypotheken. Het aantal geregistreerde hypotheken nam daarom ook toe in oktober 2017. Er was sprake van een toename van 19,6% ten opzichte van oktober 2016. Vergeleken met de maand september 2017 is er echter een daling genoteerd van 0,5%.