Huizenprijzen stijgen minder hard in 2019 volgens Rabobank

De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Volgens de Rabobank zullen de prijzen voor koopwoningen in de toekomst minder snel omhoog gaan. Voor 2019 wordt een beperkte prijsstijging verwacht voor koopwoningen. Dat is de conclusie van economen van de Rabobank. De economen hebben woensdag 14 november 2018 een nieuw rapport gepubliceerd over de woningmarkt van Nederland. Hierin benoemen ze een geschatte prijsstijging van circa 6 procent.

In het afgelopen kwartaal werd al duidelijk dat er een andere tendens is op de woningmarkt in Nederland. Toen hadden namelijk minder mensen aangegeven dat ze het een gunstige tijd vinden om een woning te kopen. Daarnaast is het consumenten vertrouwen gedaald in de afgelopen maanden volgens Rabobank-econoom Nic Vrieselaar. Een delend consumentenvertrouwen en een minder grote koopbereidheid op de woningmarkt hebben direct gevolgen voor de woningmarkt. De vraag op de woningmarkt neemt af als deze factoren aan de orde zijn. Er zullen minder overbiedingen plaatsvinden en daarnaast zal de prijsontwikkeling ook gematigder worden.

In 2019 zal het tempo waarin woningen worden verkocht teruglopen. Dat betekent dat woningen wat langer te koop zullen staan. Volgens de Rabobank gaat deze ontwikkeling over het algemeen vooraf aan een matiging van de prijsontwikkeling. In 2019 zal volgens de bank ook het aantal verkochte woningen afnemen.