Huizenprijzen in mei 2021 harder gestegen dan voorgaande maanden

De huizenprijzen blijven maar stijgen. In de maand mei van 2021 zijn de prijzen van woningen zelfs sneller gestegen dan de maanden daarvoor. Ook in de maanden voor mei was er al sprake van een behoorlijke stijging van de woningprijzen. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld waren de prijzen voor koopwoningen 12,9 procent duurder dan een jaar eerder in Nederland.

CBS

Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek de grootste toename in de woningprijzen sinds april 2001. Verder is de prijsstijging ook hoger dan in de maand april. Toen kwam de stijging in de woningprijzen uit op 11,5 procent. Dat maakte april al een maand met een superhoge prijsstijging op de woningmarkt. Er is overigens bij de berekening van het percentage alleen maar gekeken naar de prijzen van bestaande koopwoningen. Er is dus niet gekeken naar de nieuwbouw.

Woningtransacties

Hoewel de woningprijzen stijgen is het aantal woningen dat van eigenaar wisselt gedaald. Het CBS heeft de cijfers van het Kadaster geraadpleegd. Op basis hiervan heeft het CBS vastgesteld dat ruim 16.000 woningtransacties zijn geregistreerd. Dat aantal transacties was 12,1 procent lager dan in de maand mei van 2020. Dat is bijzonder want in de eerste drie maanden van het jaar was er nog een forse stijging in het aantal woningverkooptransacties in Nederland. Deze stijging in het aantal woningtransacties heeft waarschijnlijk te maken gehad met de veranderingen op de woningmarkt met betrekking tot de overdrachtsbelasting voor starters. Deze hoeven vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen.

Woningprijzen zullen dalen

Door de forse stijgingen in de woningprijzen is een hele ongezonde situatie ontstaan op de woningmarkt. De prijzen die voor woningen worden betaald liggen hoger dan vlak voor de vorige economische crisis. Toen bereikte de woningmarkt medio 2013 een dieptepunt. Vanaf dat moment zijn de woningprijzen in Nederland weer gestegen. Inmiddels zijn de woningprijzen in Nederland ruim twee derde hoger geworden. Dat maakt duidelijk dat de woningprijzen in 2021 op buitensporig hoog niveau zijn beland. Verschillende grote financiële instellingen hebben al gewaarschuwd dat er een keer een correctie zal plaatsvinden op de woningmarkt. De Nederlandse Bank is één van de instanties die hiervoor gewaarschuwd heeft.