Huizenmarkt in Randstad verder onder druk in 2018

Al geruime tijd zijn beschikbare woningen in de grote steden in de Randstad een schaar goed. Er is meer vraag naar woningen dan aanbod. Het tekort aan aan aanbod zorgt er voor dat de vraagprijs van woningen omhoog gaat. Deze vraagprijs gaat niet alleen omhoog in Amsterdam en andere grote steden ook de randgemeenten er omheen merken een stijgende vraag naar woningen.

Veel mensen die een woning zoeken in een grote stad en daar nauwelijks wat kunnen vinden kijken ook naar de randgemeenten. De randgemeenten zijn de gemeenten rondom de stad waar ze een woning zouden willen kopen. De randgemeenten worden door veel woningzoekers als aantrekkelijk beschouwd. Vaak werken de mensen in de grote stad en bij gebrek aan woonruimte in deze stad is een randgemeente een aantrekkelijke optie. Tot voor kort waren de woningen in randgemeenten goedkoper.

Door de toenemende vraag naar woningen stijgen ook de prijzen van woningen in randgemeenten. Dit blijkt uit cijfers van de analist van onroerend goed Calcasa. In de afgelopen 5 jaar zijn de huizenprijzen in de grootste steden van Nederland aanzienlijk gestegen aldus deze analist. In de 15 grootste Nederlandse steden gingen de prijzen van woningen met 40 procent omhoog tegen 25 procent landelijk gemiddeld. De randgemeenten merken ook een prijstijging en zitten met betrekking tot het stijgingsniveau tussen de hiervoorgenomede percentages. In Amsterdam zijn de prijzen in 5 jaar tijd met 65 procent gestegen.

Aangrenzende gemeenten hebben een prijsstijging van gemiddels 45 procent. Volgens Casala wijken huizenkopers steeds verder uit van de grote steden. In Almere stijgen de prijzen van woningen bijvoorbeeld ook hard. Daar zouden de prijzen in 2017 zelfs nog harder zijn gestegen dan in Amsterdam.