Huizenmarkt blijft groeien in 2021 en 2022 volgens DNB

De Nederlandse Bank (DNB) heeft maandag 14 juni 2021 voorspelt dat de huizenprijzen in Nederland zal blijven groeien. Volgens de centrale bank zullen woningen in Nederland gemiddeld 10 procent duurder zijn in 2021. In het komende jaar zullen de huizenprijzen nog eens met 5,5 procent in prijs stijgen. Volgens DNB zal de stijging in de huizenprijzen wel iets afnemen het komende jaar. Desondanks zijn de prijzen voor woningen in Nederland vanuit de historie gezien enorm hoog. Ook de prijstoename is enorm hoog in procenten en vaak ook in absolute bedragen.

Woningmarkt voorspellen is lastig

Het blijkt lastig om de ontwikkelingen op de huizenmarkt te voorspellen. Zo had De Nederlandse Bank ongeveer een jaar geleden nog rekening gehouden met een coronadip ook voor de huizenprijzen. Van een dergelijk dip is zeker niets gemerkt op de woningmarkt. Sterker nog, de woningmarkt leek zich in het geheel niets aan te trekken van de coronacrisis. Als er al een effect op de woningmarkt genoteerd zou moeten worden dan zou men kunnen zeggen dat door de coronacrisis alleen maar meer spanning is ontstaan op de woningmarkt. De vraag naar woningen is enorm gestegen en ook de prijzen zijn omhoog gevlogen.

Een correctie zal plaatsvinden

In april werden koopwoningen gemiddeld bijvoorbeeld voor 11,5 procent hogere verkoopprijzen verkocht dan een jaar terug. Daardoor was in april sprake van de grootste prijsstijging op de woningmarkt in twintig jaar. DNB denkt dat de prijsstijgingen op de woningmarkt nog wel even doorgaan maar inmiddels is dus ook duidelijk dat deze bank het net zo goed mis kan hebben. Uiteindelijk kan men de conclusie trekken dat de woningprijzen veel te hoog liggen. Vroeg of laat zal er een keer een correctie plaatsvinden in de woningprijzen. Dan zullen de woningprijzen weer lager worden.