Huizenkopers kunnen in logboek biedingen zien vanaf vrijdag 1 juli 2022

De huizenmarkt is een bijzondere markt vanwege verschillende redenen. Een interessant aspect van de woningmarkt is dat mensen niet kunnen zien wat andere mensen hebben geboden op een woning. Hierdoor blijft het aantal biedingen en de hoogte van die biedingen vaak een mysterie. De huizenmarkt kan wel wat transparanter worden. Daarom kan iedereen die een huis heeft gekocht of verkocht vanaf vrijdag in een aantal gevallen zien wat anderen hebben geboden. Hiervoor kan een digitaal logboek worden bekeken. Dit digitale logboek zal vanaf komende vrijdag van start gaan door een aantal makelaars en drie brancheverenigingen. Met dit logboek willen de spelers op de huizemarkt het biedproces transparanter maken.

Het logboek komt niet zomaar uit de lucht vallen. De afgelopen jaren waren er veel klachten over misstanden bij makelaars. Deze misstanden werden een probleem door de grote krapte op de huizenmarkt. Soms was er een vermoeden dat degene met het hoogste bod niet in alle gevallen ook daadwerkelijk de koper was. Belangenvereniging Vereniging Eigen Huis (VEH) ontving ook klachten van mensen die op huizenjacht gingen zonder aankoopmakelaar. Deze groep heeft sterk de indruk dat ze amper kans maakten op een geschikte woning zonder dat ze een aankoopmakelaar hadden ingeschakeld. Ze voelden zich dus gedwongen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Het is nog onduidelijk of aan deze klacht wat wordt gedaan.

In ieder geval wordt gestart met een biedingenlogboek. Dit logboek kan na afloop van het koopproces op aanvraag worden ingezien. Dat kan zodra de bedenktermijn en de termijn voor ontbindende voorwaarden zijn verstreken. Zoals aangegeven zijn er drie verenigingen die vrijdag met het digitale biedlogboek komen. Dat zijn de NVM, VBO en Vastgoedpro. De organisaties zijn van mening dat het logboek inderdaad gaat zorgen voor transparantie op de woningmarkt. Toch is het logboek niet de complete oplossing voor alle misstanden volgens de initiatiefnemers.