Huizenbezitters in 2018 minder bewust van gevaren van asbest

In de afgelopen twee jaar zijn mensen minder bezorgd geworden over asbest. Ook de kennis op het gebied van asbest is bij veel consumenten en huizenbezitters op een lager niveau dan twee jaar geleden. Ten opzichte van 2016 weten minder mensen in Nederland dat asbestvezels schadelijk zijn voor de gezondheid als ze het lichaam binnen komen. Deze conclusie komt naar voren uit een enquête van onderzoeksbureau GfK. Deze enquête werd uitgevoerd in opdracht van consumentenorganisatie Milieu Centraal.

Op dit moment heeft ongeveer vijfentwintig procent van de huizenbezitters een ongerust gevoel bij de aanwezigheid van asbest op daken. In 2016 was dit percentage nog ongeveer dertig procent. Ongeveer elf procent van de huiseigenaren in Nederland heeft een vermoeden dat ze eigenaar zijn van een asbesthoudend dak. Deze groep weet ook dat zij in actie moeten komen en deskundige hulp nodig hebben om het asbest te laten verwijderen. Het saneren van asbest moet door specialisten worden gedaan die gecertificeerd zijn als deskundig asbestsaneerder. Veel woningeigenaren weten echter niet precies hoe ze de deskundige hulp moeten inschakelen.

Ook weten ze nog onvoldoende welke partijen ze daarvoor in de arm moeten nemen. De rol van de gemeente is bijvoorbeeld voor veel huizeneigenaren die asbest moeten laten verwijderen onbekend. Ook de kosten van asbestsanering zijn veelal onduidelijk. Vanaf 2024 zijn in Nederland alle asbestdaken verboden. Dat betekend dat voor die datum alle asbesthoudende daken professioneel moeten zijn gesaneerd en voorzien van nieuwe niet-asbesthoudende daken.