De huizenmarkt in Nederland zit op slot. Er worden steeds minder woningen verkocht en woningen zijn bovendien duurder geworden. Dit komt naar voren uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd over de huizenmarkt in het eerste kwartaal van 2018. Voor het eerst in een periode van vier jaar zijn er minder huizen van eigenaar gewisseld in de vier grote steden van Nederland. In de grote steden was de prijsstijging van woningen ook bovengemiddeld aldus het CBS.
Woningprijzen omhoog in grote steden
De grootste prijsstijging voor woningen werd genoteerd in Rotterdam daar werden de woningen in een jaar tijd gemiddeld 15 procent duurder. In de meetperiode viel het aantal woningverkopen echter met drie procent terug. Ook in Amsterdam werden de woningen aanzienlijk duurder. Hier stegen de huizenprijzen met ongeveer 12 procent. Het aantal transacties op de woningmarkt liep echter met ongeveer 8 procent terug. Verder werden in Den Haag ook minder woningen verkocht. In deze stad liep de woningverkoop maar liefst met 13 procent terug. De prijs van woningen lag daar echter wel 12 procent hoger. De woningen werden in de stad Utrecht ongeveer 11 procent duurder. Daar viel de verkoop van woningen met ongeveer 8 procent terug.
Woningtypen en woningaanbod
De prijzen van alle verschillende woningtypen zijn omhoog gegaan. Gemiddeld waren bestaande woningen ongeveer 9 procent in prijs gestegen ten opzichte van een jaar gelden. Prijzen van appartementen zijn met ongeveer 12,5 procent gestegen. Een rijtjeshuis werd gemiddeld ongeveer 9 procent duurder. Twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen werden ongeveer 8 procent duurder. In sommige regio’s is er sprake van een tekort aan woningen waardoor de prijzen van bestaande woningen omhoog gaan. Het woningaanbod is in veel stedelijke regio’s laag terwijl de vraag naar woningen juist in die regio’s hoog is. in landelijke gebieden of krimpregio’s is het aanbod aan woningen vaak beter afgestemd op de vraag. De prijzen van woningen stijgen in die gebieden daarom ook minder explosief. Bovendien is het vaak in landelijke gebieden beter mogelijk om nieuwe woningen te bouwen.