Huiseigenaren leenden in 2022 veel geld voor zonnepanelen en woningisolatie

Vorig jaar hebben veel huiseigenaren en verenigingen van eigenaren (vve’s) geld geleend voor het verduurzamen van woningen. Hiervoor konden ze verschillende verduurzamingsleningen gebruiken. In totaal werd door de woningeigenaren 272 miljoen euro geleend voor het verduurzamen van de woningen. Het gaat hierbij om de aanschaf van zonnepanelen maar ook om de installatie van warmtepompen. Naast de installatie van deze duurzame systemen zijn er ook veel mensen die besloten hebben om hun woning te isoleren.

Warmtefonds

In 2021 werd nog voor 106 miljoen euro aan geld geleend voor de hiervoor genoemde verduurzamende middelen. De doelstelling van de leningen is dat men doormiddel van de investeringen ook geld gaat besparen. Uiteindelijk moet de verduurzaming zichzelf terugverdienen. Het Warmtefonds is overigens niet alleen bestemd voor de eigenaren van woningen maar ook voor scholen. Door de aanzienlijk gestegen energieprijzen kunnen een belangrijke aanjager zijn geweest van de verduurzaming van woningen.

Zonnepanelen

Het valt op dat met name zonnepanelen heel populair zijn. Ongeveer 37 procent van het geld dat werd geleend ging naar de investering in zonnepanelen. Daarnaast ging 18 procent naar het verhogen van de isolatiewaarde van beglazing. Vijftien procent van de investeringen ging naar warmtepompen. Verder werd ook veel geld geleend voor dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolerende deuren werd geld geleend.