Hoogovens IJmuiden bestaat 100 jaar op vrijdag 21 september 2018

De Hoogovens bestaan vandaag, op vrijdag 21 september 2018, precies 100 jaar. Hoewel het bedrijf de afgelopen tijden de nodige hindernissen heeft moeten overwinnen is er reden voor een feest. Koning Willem-Alexander is in de ochtend langsgekomen om het feest te openen. Eerdere hadden zijn moeder en oma in het verleden een bezoek aan de staalproducent gebracht om eerdere jubileums feestelijk te openen.

Research & development
De koning bezocht onder andere de research- en ontwikkelingsafdeling (research & development afdeling) van het bedrijf. Daar wordt speciaal staal ontwikkeld voor de auto-industrie. Deze innovatie blijkt noodzakelijk voor het bedrijf. Een moderne auto zou volgens het bedrijf ongeveer 80 verschillende staalsoorten bevatten waaronder vele legeringen van verschillende samenstelling. Dat maakt de voorkant van een auto bijvoorbeeld sterk maar wel vervormbaar zodat het staal bij een botsing voor een deel de klap op kan vangen en de energie kan absorberen.

Innovatie in de staalindustrie noodzakelijk
De zijkant van de auto bevat nog sterker staal maar kan minder goed vervormen zodat de inzittenden beter worden beschermd. Tata Steel maakt hoogwaardig staal voor Europese afnemers maar ook voor Amerikaanse bedrijven. De importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft doorgevoerd raken het bedrijf Tata Steel echter nauwelijks. Het staal van het bedrijf is zo hoogwaardig dat de Amerikaanse auto-industrie er niet zonder kan. Amerikaanse staalproducenten kunnen in 2018 nog niet de kwaliteit leveren van Tata Steel. Toch blijft innovatie noodzakelijk. Er moet steeds beter staal worden geproduceerd om de wereldwijde concurrentie voor te blijven. Tenslotte is de wereldeconomie grotendeels een kenniseconomie.