Het klimaat voor ondernemers verbetert in Nederland?

Het jaarlijks rapport van de Wereldbank werd op dinsdag 29 oktober 2013 gepubliceerd. In dit rapport Doing Business werd aangegeven dat in 2013 de omstandigheden voor Nederlandse ondernemers zijn verbeterd. Volgens de Wereldbank is het voor Nederlandse ondernemers in 2013 minder moeilijk geworden om een onderneming op te richten. Ook zijn de transacties in vastgoed inzichtelijker geworden in Nederland.

Door deze ontwikkeling is Nederland naar de achtentwintigste plaats gestegen op de ranglijst van landen waar transacties zonder veel moeilijkheden plaatsvinden. Eerder stond Nederland op de eenendertigste plaats in deze ranglijst. Nederland heeft door deze stijging op de ranglijst een aantal landen ingehaald. Volgens de Wereldbank heeft Nederland de landen Portugal, Zwitserland en Oostenrijk ingehaald.

De Wereldbank gaf in haar rapport aan dat Singapore het meest gunstige land is voor ondernemers. Het ondernemersklimaat zou in Singapore als beste zijn beoordeeld. De top vijf bevat in 2013 dezelfde landen als in 2012. De top vijf van landen met het beste ondernemersklimaat wordt gevormd door Singapore, Hongkong, Nieuw-Zeeland, de VS en Denemarken.

Reactie Technisch Werken
De Wereldbank is behoorlijk positief over het ondernemersklimaat in Nederland. De Nederlandsche Bank (DNB) gaf echter op 25 oktober 2013 aan dat het aantal kredieten dat aan bedrijven wordt verstrekt is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast zijn er een aantal bedrijven in Nederland die noodgedwongen hun deuren moeten sluiten omdat ze te weinig omzet draaien om rendabel te blijven. De eenvoud waarmee een onderneming volgens de Wereldbank kan worden opgericht in Nederland kan misschien wel aanwezig zijn maar dan moet de onderneming met weinig krediet opgestart worden.