Herstel van de arbeidsmarkt niet in alle sectoren merkbaar in 2015

De uitkeringsinstantie UWV is behoorlijk positief over de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt in 2015. De instantie verwacht dat in Nederland in 2015 het aantal banen weer zal toenemen op de arbeidsmarkt. Dat zou voor het eerst zijn in drie jaar tijd. Het UWV is positief over de arbeidsmarkt maar geeft aan dat het herstel van de Nederlandse economie nog niet sterk genoeg is om van een stevig herstel te spreken.

Het UWV verwacht dat er in 2015 een toename zal zijn van 38.000 arbeidsplaatsen. In deze toename zijn niet het aantal arbeidsplaatsen voor zzp’ers en zelfstandigen opgenomen. Als men deze groepen op de arbeidsmarkt meerekent kan het aantal banen in Nederland zelfs met 73.000 toenemen volgens het UWV. Deze vooruitzichten werden gepubliceerd in de jaarlijkse arbeidsmarktprognose van de uitkeringsinstantie.

Werkgelegenheid neemt niet in elke sector toe
De werkgelegenheid neemt in veel sectoren toe in Nederland. Toch kan niet elke sector profiteren van de opleving in de economie. Sectoren die het de komende tijd zwaar hebben zijn de financiële dienstverlening, de industrie en de zorg. Ook bij de overheid zullen vermoedelijk veel banen verdwijnen. Deze banen verdwijnen vermoedelijk doordat veel werkzaamheden digitaal worden verricht. Ook de automatisering zorgt in de industrie voor het verdwijnen van banen.

Uitzendbranche maakt groei door
De uitzendbranche zal de komende tijd groeien. Dit komt doordat veel bedrijven de pieken in de productie in eerste instantie trachten op te vangen met flexwerkers. De bouwsector zal ook meer banen bieden aan werknemers. Uitzendbureaus en andere arbeidsbemiddelingsbureaus zoals headhunters hebben op dit moment grote moeite om ervaren onderhoudsmonteurs, ICT-programmeurs, docenten, wijkverpleegkundigen, opticiens en registeraccountants te vinden op de arbeidsmarkt. Ook naar jonge hoog opgeleide technici is veel vraag. Vacatures in deze beroepen zijn zeer moeilijk in te vullen.

Reactie van Technisch Werken
Het duurde een paar jaar maar in 2015 lijkt vrijwel elke instantie en onderzoeksbureau een positieve kijk te hebben op de economie en de werkgelegenheid. Deze twee factoren zijn natuurlijk aan elkaar verbonden. Het gaat al een tijd beter met de economie en gelukkig lijkt de arbeidsmarkt hierin mee te bewegen. Vervolgens zullen consumenten hun koopkracht zien toenemen en bereid zijn om meer investeringen te doen. De binnenlandse bestedingen gaan dan omhoog waardoor bedrijven meer omzet draaien en meer personeel kunnen aannemen. De cirkel is dan weer rond en de positieve spiraal in de economie is weer in werking gezet. Dit klinkt allemaal te mooi om waar te zijn maar na jaren van pessimisme is men bereid om in elk sprankje hoop te geloven.