Heeft Tata Steel kwaliteitscertificaten vervalst in 2015-2016?

Kort geleden werd bekend gemaakt dat Tata van plan is om zijn verlieslijdende Britse activiteiten te gaan verkopen. Volgens de grote staalproducent zouden door de verkoop van de Britse activiteiten duizenden banen verdwijnen in Groot-Brittannië. Tata Steel maakte daarbij bekend dat het wel goed gaat met de Indiase en Nederlandse activiteiten van het concern. Dit bericht werd bekend gemaakt door bronnen aan de zakenkrantFinancial Times.

Tata Steel is echter ook om een andere reden in het nieuws gekomen. De Britse justitie doet namelijk momenteel een onderzoek naar een vestiging van Tata Steel in Groot-Brittannië. De krant de Daily Telegraph beweert dat Tata Steel namelijk  kwaliteitscertificaten voor nog te leveren rollen staal had vervalst. Het zou hierbij gaan om leveringen van staal aan vijfhonderd klanten. Tot die vijfhonderd klanten behoren ook toonaangevende bedrijven zoals Rolls Royce en BAE.

Bij een interne controle van Tata Steel zou de fraude zijn ontdekt. Het bedrijf heeft vervolgens negen werknemers geschorst.  Ondanks die maatregel is Tata Steel nog niet met een verklaring op de beschuldigingen gekomen.

Reactie van Technisch Werken

Het lijkt er op dat Tata Steel zelf niet van hogerhand de vervalsingen van de kwaliteitscertificaten heeft bepaald.  In plaats daarvan blijkt uit de negen ontslagen dat slechts een deel van het bedrijf hierbij betrokken was. Ook het feit dat de fraude aan het licht kwam door een interne controle maakt duidelijk dat het bedrijf zelf niets met deze praktijken te maken wil hebben. Het is echter geen reclame voir Tata Steel dat er gefraudeerd is. Het bedrijf heeft het niet makkelijk met de wereldwijde concurrentie in de staalindustrie. Een goede naam is nu belangrijker dan ooit.