Grote stijging huizenprijzen in 2015

In 2015 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen in november 3,8 procent hoger uitgevallen dan in dezelfde maand in 2014. Dit is de grootste stijging in de woningmarkt in 7,5 jaar. Deze informatie werd maandag 21 december 2015 bekend gemaakt door het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat sinds de zomer van 2013 al goed met de prijzen op de woningmarkt. Vanaf dat jaar is een duidelijk stijgende trend merkbaar. In november 2015 werden 14.545 woningverkopen uitgevoerd in Nederland volgens het Kadaster. Dat is ongeveer vijfentwintig procent meer dan dezelfde maand in 2014.

Prijsniveau van koopwoningen
In de maand november van 2015 lag het prijsniveau van koopwoningen op ongeveer hetzelfde niveau van april 2004. In 2013 was er sprake van een dieptepunt in de woningmarkt. Als men dat dieptepunt als uitgangspunt neemt dan waren de woningen in november 2015 ongeveer 6,8 procent hoger. De woningmarkt bereikte een piek in augustus 2008. Ten opzichte van die piek lagen de prijzen van Nederlandse koopwoningen in november 2015 wel 16,1 procent lager.

Reactie van Technisch Werken
De woningmarkt klimt weer op uit een diep dal. Deze sector heeft het dan ook zeer slecht gehad in de economische crisis. Gelukkig durven mensen in Nederland weer te investeren in iets duurzaams. Meestal is dat de eerste stap die genomen wordt in het consumentenvertrouwen. Als de economie nu blijft groeien zal de werkgelegenheid toenemen en zal de arbeidsmarkt zich verder gaan herstellen. Dan komt men in een positieve spiraal die er uiteindelijk voor zal zorgen dat ook de industrie weer zal groeien. De maakindustrie blijft momenteel nog een beetje achter ten opzichte van de woningmarkt,  bouwsector en de transportsector.