Grootste fietsenstalling van Nederland in gebruik genomen op 7 augustus 2017

Veel grote steden willen vervoer met de fiets en openbaar vervoer populairder maken onder burgers. Een groot deel van de infrastructuur is echter gericht op autoverkeer. Daarom moeten verschillende steden extra voorzieningen treffen voor fietsverkeer en het openbaar vervoer. Het gemak van rijden met de fiets is echter één aspect. Er moet ook rekening gehouden worden met het veilig parkeren van fietsen. Daarom is nabij treinstation Utrecht Centraal de grootste fietsenstalling van Nederland geopend. De opening werd gedaan op maandagochtend 7 augustus 2017 om 5.15 uur.

De ondergrondse fietsenstalling is zo groot dat er zesduizend fietsen kunnen worden geplaatst. Aan het einde van 2017 moeten dat er zelfs 7.500 zijn. Naar verwachting zal de fietsenstalling aan het einde van 2018 helemaal af zijn. Dan kunnen er maar liefst 12.500 fietsen geparkeerd worden. De bouw van de fietsenstalling is een van de grote veranderingen die er voor zorgen dat het Utrechtse station veranderen. Aan het project doen de gemeente Utrecht, de NS en ProRail mee. Het project van de fietsenstalling is gestart in juli 2014. Er moeten tot 2018 nog verschillende veranderingen plaatsvinden.

Zo komt er bijvoorbeeld na de zomer van 2017 nog een systeem van digitale verwijsborden in de stalling. Op deze borden kunnen zullen de bezoekers per rij en per etage kunnen zien hoeveel plekken er nog zijn voor de fietsen. Daarnaast is de stalling ook aangesloten op het zogeheten P-route-systeem. Dit is een P-route-systeem speciaal voor fietsers. Het systeem zorgt er voor dat fietsers over de gehele stad kunnen zien hoeveel beschikbare plekken er nog zijn om een fiets te plaatsen.

Niet alleen in Utrecht wordt een grote fietsenstalling gebouwd ook in Den Haag komt er een dergelijke stelling bij het Centraal Station. Hier wordt ook gewerkt aan een ondergrondse stalling voor fietsen. In deze stalling zullen ongeveer 8.500 fietsen kunnen worden geparkeerd. Deze fietsenstalling gaat aan het begin van 2018 open.