Grootste amfibievliegtuig AG600 maakt eerste succesvolle vlucht december 2018

De AG600 is het grootste amfibische vliegtuig ooit gemaakt. Dit vliegtuig is in China ontwikkeld en gebouwd. Het vliegtuig heeft eind december haar eerste succesvolle vlucht gemaakt. Het amfibievliegtuig steeg op vanaf het Zhuhai-vliegveld in de provincie Guangdong. Deze luchthaven ligt aan de kust van de Zuid-Chinese Zee. Er werden door de Chinese staatstelevisie beelden getoond van de eerste vlucht van de AG600. De testvlucht duurde in totaal een uur. Het vliegtuig is gebouwd door het staatsbedrijf AVIC.

De invoering van het AG600 amfibievliegtuig vormt een belangrijk onderdeel van het vernieuwingsproces dat China doorvoert in haar leger. China had de eerste testvlucht met de AG600 willen uitvoeren in april 2017 maar deze testvlucht werd echter uitgesteld zonder dat daarvoor redenen werden benoemd. Inmiddels zijn er zeventien toestellen besteld bij AVIC. De afnemers zijn zowel overheidsinstellingen als bedrijven.

Technische specificaties AG600
De AG600 is het grootste amfibievliegtuig dat ooit is gemaakt en kan 53,5 ton aan gewicht meenemen. Het wordt een amfibievliegtuig genoemd omdat het vliegtuig kan opstijgen en landen op zowel land als water. Het vliegtuig is in staat om 4.500 kilometer vliegen op één tank. In totaal nam de ontwikkeling en productie van het vliegtuig acht jaar in beslag. Het amfibievliegtuig heeft een omvang die vergelijkbaar is met een Boeing 737. De AG600 bevat vier grote propellermotoren en kan tot vijftig passagiers meenemen.

Gebruik van de AG600
De AG600 zal met name worden gebruikt voor reddingsoperaties en het blussen van natuurbranden. Het vliegtuig kan binnen 20 seconden 12.000 liter water opscheppen. Dat water kan het vliegtuig transporteren tot boven het vuur en dan vervolgens loslaten. Zo is het vliegtuig zeer geschikt om branden te bestrijden.