Groot tekort aan lassers in 2021

Metaalbedrijven hebben in 2021 te maken gehad met een groot tekort aan lassers. Dit blijkt onder andere uit de grote hoeveelheid vacatures die openstaan voor lassers in Nederland. Deze vacatures staan open bij technische bedrijven in de metaaltechniek maar ook bij technische uitzendorganisaties zoals Technicum uitzendbureau. Omdat het aantal vacatures vaak dubbel of driedubbel wordt gedeeld zorgt dit er voor dat het vacature aanbod in de praktijk wel groter lijkt dan de werkelijkheid.

Vacatures lassers

Zo kan een lasbedrijf een vacature voor de functie lasser bij 1 uitzendbureau uitzetten of bij meerdere uitzendbureaus. Elk uitzendbureau zet vervolgens de vacature lasser op internet. Als het lasbedrijf dan ook nog de vacatures op internet deelt dan kan de vacature al snel meerdere keren op internet verschijnen. Een vacature van de functie lasser wordt dan snel verdubbeld of verdriedubbeld.

Tekort aan lassers

Desondanks is het tekort aan lassers groot. Dat komt omdat steeds meer bedrijven in de metaaltechniek te maken hebben met een toename in de productie. Er worden meer staalconstructies gebouwd maar ook jachten, schepen en transportmiddelen. Verder is ook de machinebouw de afgelopen tijd drukker geworden. Voor veel processen in de bouw van deze transportmiddelen, constructies en machines zijn lassers en constructiebankwerkers nodig.

Verschillende lasprocessen

Er zijn echter verschillende lasprocessen: MIG/MAG, TIG en BMBE zijn de meest bekende lastechnieken. Daarnaast verschillende materialen ook die gelast moeten worden. MAG lassen wordt vooral gebruikt voor staal terwijl TIG en MIG meer voor aluminium worden gebruikt. Dat zorgt er voor dat niet elke lasser op elke lasklus kan worden ingezet. Het vinden van de juiste baan voor een lasser is complex werk. Daarom schakelen steeds meer werkzoekende lassers een gespecialiseerd uitzendbureau in zoals Technicum.