Groeit de werkgelegenheid in de techniek in april 2016 door?

Aan het begin van 2016 was er nog een beperkte groei in het aantal technische vacatures op de Nederlandse arbeidsmarkt.  Aan het einde van de maand februari en de gehele maand maart zette de groei op de technische arbeidsmarkt door. Ook de maand april begon veelbelovend, maar blijft deze groei doorzetten? Dat is een vraag die zeker gesteld kan worden. Aan het begin van 2016 werden nog niet veel technische uitzendkrachten ingezet maar dat veranderde tegen het einde van het eerste kwartaal. Toen werden aanzienlijk meer technische uitzendkrachten ingeleend.

Veranderingen in de flexibele schil?

Het lijkt er op dat veel bedrijven in de techniek hun flexibele schil inmiddels aardig hebben verstevigd met ervaren technische uitzendkrachten.  Nu komen bedrijven voor de keuze te staan of ze deze flexibele schil in stand willen houden, verder willen uitbouwen of juist willen afbouwen. Er zijn veel factoren die deze keuze beïnvloeden.  Met name de orders en de offertes die uit staan vormen een belangrijke of zelfs doorslaggevende factor.

Bedrijven moeten vertrouwen hebben in de toekomst van het bedrijf en de productie. Als dat vertrouwen kan worden ondersteund met concrete opdrachten van klanten dan kan een bedrijf er voor kiezen om de flexibele schil nog verder uit te bouwen met capabele technische uitzendkrachten. Ervaren technische uitzendkrachten worden echter schaars op de arbeidsmarkt.  Daarom worden specialistische technische uitzendbureau’s ingeschakeld door opdrachtgevers om te helpen bij de zoektocht naar ervaren technische uitzendkrachten.

Waarom een technisch uitzendbureau? 

Een gespecialiseerd technisch uitzendbureau ken de technische arbeidsmarkt vak beter dan een regulier uitzendbureau.  Dit is echter wel afhankelijk van de ervaring van de intermediairs die op het uitzendbureau werken. Deze intermediairs worden ook wel intercedenten of consultants genoemd. Het is belangrijk dat deze intercedenten de technische markt kennen en de ervaring van technische werkzoekenden goed in kunnen schatten.  Alleen dan kan een goede match worden gemaakt tussen technisch personeel en technische bedrijven.