Gratis loopbaanadvies in coronacrisis heel populair in 2020

Het kabinet heeft werkzoekenden een mogelijkheid gegeven om gratis loopbaanadvies aan te vragen. Dit vormt een onderdeel van het coronasteunpakket dat de overheid heeft ingevoerd. Er zijn inmiddels 22.000 geregistreerde aanvragen op dit gebied. Daardoor is er echter geen ruimte voor nieuwe aanvragen voor gratis loopbaanbegeleiding. Dit bericht werd woensdag 2 september 2020 bekend gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Kosteloos loopbaanadvies

Vanaf 1 augustus hadden mensen die werkloos waren geraakt de mogelijkheid om zich kosteloos aan te melden voor loopbaanontwikkelingsadvies. Dit is een onderdeel van het programma NL Leert Door. De overheid vind het belangrijk dat mensen hun hele leven doorleren om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Mensen die zich voor dit traject aanmelden krijgen een kort traject aangeboden waarmee ze een inzicht krijgen in hun loopbaankansen op de arbeidsmarkt.

NL Leert Door

De overheid wil er op deze manier voor zorgen dat de werkzoekenden zich beter kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt. Deze arbeidsmarkt is voortdurend in beweging en dat zorgt er voor dat ook mensen zich met regelmaat moeten aanpassen. De overheid biedt in het kader van NL Leert Door niet alleen loopbaanbegeleiding maar ook financiering voor een onlinevariant van scholing. In totaal heeft de overheid 50 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het NL Leert Door-project. De overheid had niet verwacht dat er zoveel interesse zou zijn in deze maatregel. In totaal hebben meer dan twintigduizend mensen binnen een maand aangegeven dat ze in aanmerking willen komen voor deze vorm van loopbaanadvies.