Gooi het roer om en wordt mechatronicamonteur vanaf december 2022

Mechatronica is een woord dat je steeds vaker leest op de vacatures van websites van bedrijven. In het verleden was het vooral werktuigbouwkunde maar inmiddels is mechatronica een veelgevraagde opleiding in de techniek. Voor veel werkzoekenden kan dat een reden zijn om te overwegen om zich te laten omscholen of bijscholen in de mechatronica. Een verstandige keuze want in de mechatronica is veel werk te vinden in Nederland. Hierbij kun je denken aan het onderhoud, de opbouw, reparatie en revisie van machines maar ook aan complexere technologie zoals robotica en avionica. In welke technische sector je ook aan de slag wil, mechatronica is overal.

Wat is mechatronica?

Maar wat is dat nu eigenlijk? Mechatronica is in feite een benaming die uit twee delen bestaat: mechanica en elektronica. Deze delen samengevoegd zorgen er voor dat het woord mechatronica ontstaat. Voor bedrijven is mechatronica interessant omdat iemand die deze opleiding heeft gevolgd de basis weet van mechanische techniek maar ook van elektrotechniek en elektronica. Veel machines bestaan lang niet meer alleen uit mechanische techniek. Machines worden geautomatiseerd en daarvoor is besturing nodig maar ook bedrading, schakelingen, sensoren en wellicht zelfs complete robots. Daarom is een mechatronicamonteur zo belangrijk voor veel bedrijven. De ontwikkelingen op dit gebied aan steeds verder door. Daarom ben je als mechatronicamonteur nooit uitgeleerd en blijf je flexibel en dynamisch in je vakgebied.

Meer weten?

Wil je meer weten over mechatronica? Overweeg je om een opleiding in mechatronica te volgen of wil je graag met iemand spreken die je hierover meer kan vertellen? Neem dan contact op met Technicum via de knop BBL Technicum in de menubalk. Ben je op zoek naar een vacature in de mechatronica? Klik dan op de knop vacatures Technicum in de menubalk. Dan zie je een overzicht aan vacatures in de techniek door heel Nederland. Als je zoekt op het woord mechatronica dan zie je precies waar deze vacatures open staan en welke opleiding en werkervaring gevraagd wordt.