Google gaat vierde datacenter bouwen in Groningen vanaf 2024

Google gaat een nieuw datacenter bouwen op bedrijventerrein Westpoort ten westen van de stad Groningen. Dit heeft het Amerikaanse techbedrijf bekend gemaakt. Het zal het vierde datacenter worden dat Google in de provincie Groningen gaat plaatsen. Er staan inmiddels al drie datacenters in Groningen. Het nieuwe datacenter is voilgens Google nodig omdat er een stijgende vraag is naar AI-diensten en clouddiensten. Om aan die vraag te kunnen voldoen is meer opslagcapaciteit nodig. Google gaat investeren in lokale projecten die gericht zijn op groene energie. Daarbij probeert het bedrijf de groene energie te transporteren naar het lokale energienet.

Gebruik van een cloud wordt populairder

Volgens Google maken overheden en organisaties steeds vaker een keuze voor het gebruiken van een cloud. De afgelopen vijf jaar is het gebruik van zogenaamde cloudcomputing volgens Google verdubbeld in Nederland. Eerder had Google al bekend gemaakt dat de datacenters van het bedrijf zullen gaan draaien op elektriciteit die afkomstig is van windmolens op de Noordzee. Daarom heeft Google besloten om samenwerkingsverbanden aan te gaan. De bedrijven waarmee Google op dit gebied zaken zal doen zijn Shell en Eneco. Deze bedrijven zijn actief in de energiemarkt en gaan Google voorzien van elektriciteit voor de gebouwen.

Datacenters van Google in Europa

Google heeft overigens niet alleen datacenters in Nederland. Ook in Denemarken, Finland, België en Ierland heeft Google datacenters. Bovendien heeft Google haar Europese hoofdkantoor ook in Ierland ondergebracht.