Google en Honeywell sluiten overeenkomst over patenten voor thermostaten in mei 2016

Google en Honeywell hebben de afgelopen jaren een strijd met elkaar gevoerd over patenten voor thermostaten. Honeywell had in 2012 het bedrijf Nest voor de rechter gedaagd. Honeywell beweerde dat Nest patenten had geschonden. Deze patenten hadden te maken met afstandsbediening en een gebruikersomgeving voor thermostaten. Het bedrijf Nest werd echter in 2014 overgenomen door Google. Men had een lange periode van rechtzaken verwacht.

Maar in mei 2016 werd bekend gemaakt dat Google en Honeywell een overeenkomst met elkaar hadden gesloten. Veel details over deze overeenkomst zijn niet bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat de twee bedrijven op lange termijn hun patenten met elkaar gaan uitwisselen. Het is onbekend of er ook financiële compensatie wordt betaald voor patenten die in het verleden zouden zijn geschonden.

Reactie van Technisch Werken

Uitvindingen en innovaties gasn gepaard met een enorme hoeveelheid aan documenten.  Men moet uitvindingen beschermen door hierop patent aan te vragen. In dit patent moet duidelijk zijn omschreven wat precies is ontwikkeld.  Een concurrent kan echter ook een product of werktuigen bedenken die op het gepatenteerde product lijken. Wanneer is er sprake van een overtreding? Dat is een lastige vraag die ook voor juristen niet altijd eenvoudig is op te lossen. Daarom is het niet verwonderlijk dat rechtszaken hierover jaren kunnen duren. Zeker als het grote en machtige bedrijven betreft.