Gezichtsherkenningssoftware heeft 93 verdachten in 2017 geïdentificeerd

Technologie is in alle sectoren aanwezig ook bij de politie kan men met behulp van technologie haar werk beter uitvoeren. Zo wordt er door de politie onder andere gebruik gemaakt van zogenaamde gezichtsherkenningssoftware. Daarmee kunnen personen worden herkent in een database. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van zogenaamde gezichtsherkenning op basis van foto’s. In totaal zouden er in 2017 in Nederland 93 verdachten zijn gekoppeld aan personen in de database van de politie door gebruik te maken van gezichtsherkenningssoftware. Dit bericht werd bekend gemaakt door het NRC.

Softwaresysteem CATCH
De politie gebruikt voor het identificeren van de daders aan de hand van foto’s een speciaal systeem dat de foto’s met elkaar vergelijkt. Dit systeem heet CATCH en betekent in het Engels ‘pakken’ of ‘grijp’. Het systeem wordt al sinds 2016 door de politie gebruikt. Afbeeldingen van een verdachte worden door de database van een computer heen gehaald. Deze database bevat echter een miljoen foto’s van veroordeelden en arrestanten.
In 2017 zouden er ongeveer duizend foto’s zijn verwerkt. Er werd echter niet altijd succes geboekt. Zo is het in 900 gevallen niet gelukt om iemand te identificeren aan de hand van de nieuwe software. De oorzaken van het ontbreken van een ‘match’ zijn divers. Zo is het mogelijk dat de persoon op de foto niet in de database stond of was er sprake van een slechte fotokwaliteit. In het laatste geval is het lastig om met zekerheid te zeggen dat het om een bepaalde dader gaat.

Geen hard bewijs
Het gebruik van gezichtsherkenning kan de politie wel ondersteunen maar de resultaten van het systeem worden niet gezien als hard bewijs. Volgens het artikel van de NRC maakt de software alleen duidelijk dat er veel overeenkomsten zijn echt met zekerheid kun je niet vaststellen dat het om dezelfde persoon gaan. Dat is met vingerafdrukken wel het geval. Men is ook al bezig om oorafdrukken als identificatiemiddel te gebruiken.