General Motors gaat in 2018 zelfrijdende auto’s in New York testen

Autoconcern General Motors (GM) zal volgend jaar zelfrijdende auto’s gaan testen. Als testlocatie heeft het bedrijf de metropool New York uitgekozen. Persbureau Reuters maakte bekend dat GM het eerste bedrijf is dat een volledig autonoom voertuig mag testen in de stad. Er zullen tijdens de testen met de auto’s wel twee mensen in de auto’s aanwezig zijn om de prestaties van het autonome voertuig bij te houden. Deze personen zijn tevens getraind om in te grijpen wanneer het voertuig niet functioneert. De voertuigen van GM zullen worden getest in het gedeelte Manhattan.

De zelfrijdende auto die getest zal worden door GM is een auto die tot de zogeheten level 4-modellen behoort. Deze zelfrijdende auto’s moeten in staat zijn om volledig zelfstandig hun koers te kunnen bepalen. Ook kunnen de level 4 auto’s hun plaats op de weg bepalen in specifieke rijbanen op de weg.

De voorloper van de level vier is de level drie. Deze level 3 auto’s werden ook getest in New York. Deze voertuigen zijn echter minder goed uitgerust met zelfrijdende software. Daarom moeten bestuurders vaak nog ingrijpen in deze level 3 voertuigen. De level 4 is verder doorontwikkeld waardoor de ‘bestuurder’ minder hoeft te doen. De bestuurder in een level 4 auto moet vaak alleen ingrijpen bij complexere handelingen in het verkeer. Op den duur moeten zelfs level 5 voertuigen worden gemaakt. Deze auto’s moeten van dusdanige hoogwaardige technologie worden voorzien dat ze in staat zijn om volledig zelfstandig te kunnen rijden op elk wegtype dat er is.