General Electric wil 4.500 banen schrappen in Europese landen

Het Amerikaanse industriële concern General Electric is van plan om 4.500 banen te schrappen in Europa. Dit heeft de Franse krant Les Echos bekend gemaakt. Volgens de krant hebben bronnen gemeld dat het plan van GE aan de Europese ondernemingsraad is voorgelegd.

Banen verdwijnen
Een groot deel van de banen zal verdwijnen bij de energie-activiteiten die General Electric twee jaar geleden heeft overgenomen van het Franse Alstom. In dit bedrijfssegment worden turbines gemaakt. deze turbines worden in kolencentrales en gascentrales geplaats. Dit gebeurd nog bij de huidige elektriciteitscentrales die op deze fossiele brandstoffen draaien. Echter worden overal in Europa energiecentrales gesloten omdat men in veel Europese landen bezig is met de energietransitie. Deze energietransitie is de omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals windenergie, zonne-energie en energie uit waterkrachtcentrales. Elektriciteitscentrales worden steeds meer overbodig (gemaakt) en dat zorgt er voor dat de turbines voor deze centrales ook niet meer vervaardigd hoeven te worden. Er zullen dus banen verdwijnen bij bedrijven die deze onderdelen maken voor de energiecentrales. GE zal daarom ook bannen moeten schrappen maar Frankrijk zou bij het schrappen van de banen worden gespaard.

Verspaners
Een tijdje terug heeft ook Siemens bekend gemaakt dat er banen zullen verdwijnen in haar energie- en gastak. Door deze beslissing zullen wereldwijd ook 6.900 banen verloren gaan. Daarbij zullen ongeveer 600 banen verdwijnen bij de vestiging van Siemens in Hengelo. Het personeel moet daarom zo snel mogelijk een andere plek vinden op de arbeidsmarkt. Op zich zou dat geen probleem moeten zijn want er is voldoende werk in de techniek. Toch is het maken van turbines wel heel specifiek werk. De verspaners zoals draaiers en frezers die hier mee bezig zijn (geweest) zouden echter wel snel een andere baan moeten kunnen vinden want er is een groot tekort aan CNC verspaners en conventionele verspaners. Ook voor andere technische functies in onderhoud en montage wordt veel personeel gevraagd in de techniek. De vacatures van technische bedrijven staan rechtstreeks bij bedrijven open maar ook op de websites van veel uitzendbureaus.