Gemeenten hebben te weinig geld in 2022 om woningen aardgasvrij te maken

Het aardgasvrij maken van woningen is een doelstelling die moeilijk haalbaar is voor met name oudere woningen. Het is technisch niet altijd mogelijk om oudere woningen van een andere verwarmingsbron te voorzien dan aardgas. Daarnaast is een warmtepomp ook niet altijd in staat om met name de grotere woningen en bedrijfspanden te voorzien van voldoende warmte. Daar komt bij dat warmtepompen en andere aardgasvrije verwarmingssystemen wel degelijk energie verbruiken. Deze systemen verbruiken geen aardgas maar wel een grote hoeveelheid elektrische stroom. Gemeenten in Nederland willen er alles aan doen om er voor te zorgen dat hun inwoners van het aardgas af gaan en op een duurzamere manier gaan verwarmen. Naast technische mogelijkheden zijn hier ook financiële mogelijkheden voor nodig.

Onderzoek

Uit een onderzoek van nieuwswebsite NU.nl kwam naar voeren dat gemeenten in Nederland veel te weinig budget hebben voor het verduurzamen van woningen. Deze belemmeringen zorgen er voor dat het in de praktijk lastig is om in Nederland anderhalf miljoen woningen te verduurzamen voor 2030. Deze doelstelling is echter wel afgesproken in het Klimaatakkoord. Doordat een groot aantal woningen van het aardgas afhankelijk zijn wordt het heel moeilijk om aan de politieke invloed van andere landen te ontkomen op het gebied van aardgasvoorziening. Een groot deel van het aardgas dat in Nederland wordt verbruikt komt namelijk uit het buitenland. Ongeveer tien procent van dit aardgas is zelfs afkomstig uit Rusland. Dat ligt politiek gevoelig gezien de huidige ontwikkelingen met betrekking tot de oorlog in Oekraïne.

Zelfvoorzienend

Het is belangrijk dat Nederland zelfvoorzienend gaat worden op het gebied van energie. Dat betekent dat er meer tijd en aandacht moet worden besteed aan verspilling op het gebied van energie. Woningen zouden voorzien moeten worden van een betere isolatie indien dat mogelijk is. Daarnaast zouden ook alternatieve energiebronnen moeten worden bekeken zoals waterstofketels en palletkachels. Deze systemen worden nog niet overal toegepast en zijn ook niet zonder discussie de beste oplossingen. Zo zijn palletkachels of nog beter palletketels afhankelijk van de verbranding van biomassa in de vorm van houten pallets.

Waterstofketels en palletkachels

Waterstofketels zijn ook niet direct een oplossing omdat je voor de verbranding in deze ketels grote hoeveelheden waterstof moet hebben die duurzaam is geproduceerd. Duurzame productie van waterstof kost echter weer veel elektrische stroom. Dit alles is niet alleen met geld op te lossen maar vooral met strategie en inzicht. Roepen om verduurzaming is geen oplossing op zich. Er moet nagedacht worden en vooral veel informatie gedeeld worden met de sector die het meeste verstand heeft van verduurzaming en dat is de installatiebranche.