Geen motorrijtuigenbelasting op elektrische auto’s in Nederland tot 2020

Elektrisch rijden wordt in Nederland gestimuleerd. Daarom wordt er in Nederland op het gebied van motorrijtuigenbelasting een uitzondering gemaakt voor elektrische auto’s. Eigenaren van volledige elektrische auto’s hoeven tot 2020 geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Door deze maatregel wil de Nederlandse overheid de verkoop en het gebruik van elektrische auto’s in Nederland stimuleren. Nederland is echter niet het enige Europese land dat voordelen biedt voor eigenaren van elektrische auto’s. Ook andere Europese landen kennen vergelijkbare regels. We noemen een aantal landen die ook gunstige regels bieden voor mensen die volledig elektrisch rijden:
• Bulgarije,
• Duitsland,
• Frankrijk,
• Griekenland,
• Hongarije,
• Italië,
• Oostenrijk,
• Portugal,
• Roemenië,
• Tsjechië,
• Verenigd Koninkrijk

In de hierboven genoemde landen zijn vergelijkbare regels van kracht met betrekking tot de belasting op elektrische auto’s.

Turkije wil elektrische auto’s belasten
Het Turkse parlement is op dit moment in overleg over een wetsvoorstel waarmee er toch belasting kan worden geheven op elektrische auto’s. Momenteel wordt er echter nog geen belasting geheven op volledig elektrisch aangedreven auto’s in Turkije. Het is nog maar de vraag hoe lang de elektrische auto’s in Turkije zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. De Turkse krant Hürriyet maakte melding van het nieuws. Als de belasting op elektrische auto’s wordt ingevoerd zal deze belasting altijd nog lager liggen dan de belasting die wordt geheven op auto’s met een benzinemotor of dieselmotor. Vermoedelijk zal de belasting op elektrische auto’s ongeveer 25 procent zijn van het bedrag dat op auto’s met een verbrandingsmotor wordt geheven.

Bouwjaar meerekenen met de motorrijtuigenbelasting
In Turkije wordt vanaf 1 februari niet meer alleen naar het bouwjaar en de motorinhoud van de auto gekeken bij het bepalen van de motorrijtuigenbelasting. Er wordt namelijk vanaf die datum ook gekeken naar de nieuwprijs van het voertuig. Dat zorgt er voor dat ook voor elektrische auto’s motorrijtuigenbelasting betaald moet worden. Niet alleen elektrische auto’s zullen onder het nieuwe voorstel komen te vallen. Ook bedrijfsauto’s, motorfietsen en vrijetijdsvoertuigen vallen onder het nieuwe voorstel.

Elektrische auto’s in Nederland
In Nederland lijkt er in eerste instantie geen verandering te komen aan het huidige beleid waarin eigenaren van elektrische auto’s geen wegenbelasting hoeven te betalen. De overheid van Nederland is eerder bezig met het extra stimuleren van elektrisch rijden. Daarvoor is de overheid al met verschillende organisaties in gesprek. Zo moet de laadpaleninfrastructuur de komende tijd verbeterd en uitgebreid worden.