Geen BTW meer op zonnepanelen vanaf 1 januari 2023?

Mensen die besluiten om zonnepanelen te kopen hoeven hiervoor geen btw meer te betalen vanaf 1 januari 2023. Dat zijn tenminste de plannen van het kabinet. Afgelopen woensdag 20 april 2022 heeft staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit daarover een wetsvoorstel en internetconsultatie gepubliceerd. Momenteel betalen mensen nog 21 procent BTW over de installatie en de aanschaf van zonnepanelen.

Plannen om BTW op zonnepanelen af te schaffen

Sinds het einde van vorig jaar is er echter een verandering opgetreden in de Europese Wetgeving op dit gebied. EU-landen mogen sinds eind 2021 het btw-tarief op de levering en installatie van zonnepanelen verlagen naar 0 procent. In februari had het kabinet al aangegeven dat ze hierover al aan het nadenken was. Van Rij had in maart al aangegeven voorstander te zijn van een verlaging van het BTW tarief.

Inmiddels is het voorstel volledig uitgeschreven en kon het aan de kamer worden gepubliceerd. Hier hangt ook een consultatie aan vast. In deze consultatie hebben mensen de mogelijkheid om argumenten aan te geven voor en tegen de plannen. Deze reacties zullen later in beschouwing worden genomen.

Vraagteken

Dan wordt er ook besloten of de wetswijziging er daadwerkelijk gaat komen. Verder wordt er ook gekeken naar het effect van de maatregel op de begroting van de overheid. Minder inkomsten vanuit de BTW is ook minder inkomsten voor de overheid. Het is dus nog maar de vraag of de maatregel wordt doorgevoerd vandaar het vraagteken in de titel van het artikel.