Gazprom krijgt boete in 2016 voor misbruik machtspositie

Het Russische gasconcern Gazprom heeft van de Oekraïense mededingingsautoriteit een miljardenboete opgelegd gekregen. De reden voor deze miljardenboete is het misbruiken van de machtspositie waarvan Gazprom wordt verdacht door Oekraïne. Volgens Oekraïne maakt Gazprom misbruik van zijn monopolypositie als het gaat om het doorvoeren van gas.

Hoogte van de boete
Het boetebedrag dat Gazprom van de Oekraïense mededingingsautoriteit moet betalen is 85 miljard Oekraïense hryvna. Dit is omgerekend 3,2 miljard euro. Dit maakte Yoeri Terentiev van de monopoliewaakhond op vrijdag 22 januari 2016 bekend via Facebook. In een verklaring heeft Terentiev gemeld dat er vanuit de Oekraïense regering is besloten om actie te ondernemen tegen de misbruik van de monopolypositie van Gazprom in het transport van gas.

Reactie van Technisch Werken
De boete kan natuurlijk wel benoemd worden door de Oekraïense mededingingsautoriteit maar het is natuurlijk nog maar de vraag of deze boete ook daadwerkelijk betaald gaat worden. Gazprom heeft een grote machtspositie en daardoor heeft dit bedrijf ook een behoorlijke politieke invloed. Deze invloed kan in deze situatie nog wel eens voor onverwachte en ongewenste wending zorgen.