Gastransporttarieven omhoog in 2019

Gasunie Transport Services (GTS) heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toestemming gekregen om haar tarieven voor het transport van gas met twee procent te verhogen. Dit bericht werd vrijdag 18 mei bekend gemaakt. De gasleveranciers zullen waarschijnlijk de verhoging van de transportkosten voor gas doorberekenen aan de gasafnemers oftewel de consumenten en de bedrijven. Het is nog onduidelijk wat het effect precies zal zijn op de energierekening van de consumenten en bedrijven.

De ACM bepaalt heeft ook bepaald dat de totale opbrengsten van de onderneming in 2019 met 8 miljoen euro moeten dalen. Deze opbrengsten dalen daardoor tot 878 miljoen euro. De tarieven voor gastransport zullen echter wel stijgen. Dit heeft te maken met het feit dat het gastransportnet minder wordt benut. Daardoor moeten de kosten over minder leveringen worden gespreid.

Toezicht op kosten en opbrengsten GTS

De ACM houdt streng toezicht op het kosten- en inkomstenbeleid van GTS. Dat komt omdat de netbeheerder een monopolypositie heeft in het gastransport. Ongeveer twee jaar geleden had de ACM al besloten dat de kosten van het gastransport drastisch omlaag moeten. Deze kostenreductie moet plaatsvinden door efficiënter te opereren. De ACM is van mening dat de GTS behoorlijk minder efficiënt werkt dan andere Europese gastransporteurs. Daar moet verandering in komen volgens de ACM. Daardoor kunnen de kosten ook omlaag. Daarnaast zal het gebruik van aardgas de komende jaren vanwege de energietransitie steeds lager worden. Nederland moet af van het aardgas.

Geothermie en stadsverwarming
Minister Wiebes heeft duidelijk gemaakt wat de overheid voor de komende jaren voor ogen heeft namelijk minder aardgas gebruiken voor de verwarming van woningen en utiliteit. Geothermie, aardwarmte en stadsverwarming zullen steeds vaker worden aangewend als verwarmingsbron van woningen en bedrijfspanden.