Fusie tussen staalbedrijven Tata Steel en ThyssenKrupp afgerond eind juni 2018

Op zaterdag 30 juni 2018 werd bekend gemaakt dat de staalproducenten Tata Steel en ThyssenKrupp daadwerkelijk gaan fuseren. Eerder ging Tata Steel al akkoord met de fusie maar het akkoord van ThyssenKrupp volgde al snel. Op zaterdag werd bekend dat de Raad van Bestuur van ThyssenKrupp het ook eens met de voorwaarden. De bedrijven gaan echter niet volledig fuseren. Het gaat om de zogenaamde Europese activiteiten van de staalbedrijven. Dat zijn als het ware de Europese afdelingen of takken van de bedrijven. Inmiddels heeft de ondertekening ook formeel plaatsgevonden waardoor de fusie tussen de staalproducenten een feit is.

Nieuwe grote fusie in de staalsector
Het is al weer een tijd geleden dat er grote fusies en overnames werden gedaan tussen staalbedrijven in Europa. De overname van Arcelor door Mittal in 2006 is een van de laatste grote staaldeals geweest in de afgelopen jaren. Hieruit ontstond de staalgigant ArcelorMittal. De fusie tussen Tata Steel en ThyssenKrupp is de nieuwste grote fusie binnen Europa tussen staalproducenten. Het akkoord tussen de bedrijven is er al maar de mededingingsautoriteiten moeten de fusie nog wel goedkeuren.

Fusie tussen staalproducenten
Er was een lange weg voordat de fusie daadwerkelijk tot stand kwam. De bedrijven zijn actief in dezelfde branche maar verschillen onderling. Het bedrijf Tata Steel wordt aangestuurd vanuit India. TataSteel is door de overname van het voormalige Hoogovens in IJmuiden eigenaar van deze staalproductielocatie in Nederland geworden. Het Duitse industrie- en staalconcern ThyssenKrupp heeft ook een Europese staalproductie. Beide bedrijven hebben in september 2017 bekend gemaakt dat ze van plan waren om hun staalactiviteiten in Europa samen te voegen.

Thyssenkrupp Tata Steel
De fusie zal de naam Thyssenkrupp Tata Steel krijgen. In totaal heeft deze nieuwe samengesmolten organisatie ongeveer 48.000 medewerkers in dienst en een omzet van 15 miljard euro. Door de fusie verwachten de staalproductiebedrijven 400 tot 500 miljoen euro te kunnen besparen. Deze besparing ontstaat onder andere door het schrappen van 4.000 arbeidsplaatsen. Hierover hebben de vakbonden en de ondernemingsraad veel overleg gevoerd.