Fugro verwacht geen herstel petrochemische sector in eerste helft 2017

Het gaat nog niet goed met de sector waar olie en gas worden gewonnen, gekraakt en verwerkt in producten. Deze petrochemische sector zal volgens bodemonderzoeker Fugro in de eerste helft van 2017 een moeizame periode doormaken. Fugro verwacht dat de marktomstandigheden in de offshore-olie- en – gassector eerder zullen verslechteren dan verbeteren. Door deze moeizame marktomstandigheden zal ook Fugro een daling laten zien in haar omzet. De omzet zal echter minder sterk dalen dan vorig jaar. Wel is er sprake van een voortdurende margedruk.

Kosten besparen
De tweede helft van 2017 zal volgens het bedrijf iets beter gaan verlopen. Er wordt nog geen stijging verwacht in de omzet maar het bedrijf verwacht wel dat de daling in de omzet iets zal afnemen. Dit maakte Fugro bekend op vrijdag 24 februari 2017 tijdens de publicatie van de jaarcijfers. Fugro maakte bekend dat de omzet van het bedrijf in 2016 was gezakt naar ongeveer 1,8 miljard euro. Dat is een aanzienlijke daling want in 2015 werd nog een omzet van ruim 2,3 miljard euro behaald door het bedrijf. Fugro heeft veel arbeidsplaatsen moeten wegbezuinigen om kosten te besparen.

Concurrentie in de petrochemische sector
Veel bedrijven in de petrochemische sector zitten in de zelfde situatie als Fugro. Door de lage olieprijzen hebben veel petrochemische bedrijven besloten om minder te investeren in het winnen van olie en gas. Dit zorgt er voor dat veel projecten worden uitgesteld of zelfs afgezegd. Bedrijven zoals Fugro merken daar direct de gevolgen van. De paar projecten die over blijven zorgen voor een behoorlijke concurrentiestrijd. Bedrijven zien hun winst verdampen om maar zo goedkoop mogelijk op projecten in te schrijven.  De winstmarge verslechterde daardoor ook voor Fugro. In 2016 behaalde het bedrijf een winstmarge van 0,5 procent. In 2015 was nog sprake van een winstmarge van 4,8 procent.