Frankrijk stopt met steenkool vanaf 2027

Frankrijk heeft besloten om helemaal uit de steenkoolsector te stappen. Rond 2027 moet het land haar laatste elektriciteitscentrales hebben omgebouwd die op steenkool draaien. Op dit moment zijn dat nog twee elektriciteitscentrales. President Emmanuel Macron heeft zondag bekend gemaakt dat de centrales zullen worden omgebouwd voor een meer duurzame elektriciteitsproductie. Bovendien wil de Franse president dat de brandstofindustrie de producten tegen kostprijs gaat aanbieden.

Biomassa centrales

De twee elektriciteitscentrales waar het om gaat zijn gevestigd in Cordemai, in West-Frankrijk, en in Saint-Avold, in het oosten van Frankrijk. Volgens de Franse president is steenkool een een zeer vervuilende energiebron. Hij noemde steenkool de meest vervuilende energiebron maar daar zit hij naast. Het verstoken van bruinkool is namelijk nog vervuilender voor het milieu. In 2027 zouden de kolencentrales moeten worden omgebouwd voor het verstoken van biomassa. Hoewel dat in eerste instantie mooi klinkt is biomassa ook niet vrij van discussie op milieugebied. Dat komt omdat biomassa, meestal in de vorm van houtproducten en natuurlijke vezels, ook bij verbranding CO2 en andere schadelijke stoffen produceren. Bovendien moet men voor biomassa ook dikwijls bomen kappen die juist weer CO2 omzetten. Het bericht van de Franse president is daardoor zeker niet de ideale oplossing.

Brandstofindustrie mag geen winst meer maken

Verder deed Macron in hetzelfde interview een uitspraak over de brandstofindustrie. Deze uitspraak is gericht tegen bedrijven die winstmarges behalen op de fossiele brandstofmarkt. Volgens de Franse president moeten deze winstmarges verdwijnen en moeten fossiele brandstoffen tegen kostprijs worden aangeboden. Verder wil de president 100 euro beschikbaar stellen voor de armste werknemers die naar hun werk moeten rijden. Deze groep krijgt heel veel te maken met de zware impact van inflatie. En kan op die manier worden gecompenseerd.