Frankrijk wil stoppen met TTIP-onderhandelingen vanaf augustus 2016

TTIP staat aan het einde van augustus 2016 behoorlijk onder druk. TTIP is een handelsverdrag waarover wordt gesproken tussen Amerika en de EU. De doelstelling is dat het TTIP verdrag de handel tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie bevordert. Verschillende Europese landen en organisaties hebben echter ernstige bedenkingen bij TTIP.

Men verwacht dat dit verdrag voor Europese landen en Europese bedrijven helemaal niet zo positief zal zijn. Milieuorganisaties geven aan dat TTIP ook een slechte uitwerking zal hebben op de gezondheid van de mens en het milieu. Amerikaanse bedrijven hebben namelijk te maken met andere keurmerken en veiligheidsaspecten voor mens en milieu. Gemiddeld zijn de Europese richtlijnen veel strenger.

Frankrijk en Duitsland
Gisteren werd al bekend gemaakt dat de Duitse vicekanselier weinig heil meer ziet in het voortzetten van de onderhandelingen over TTIP. Over geen enkel hoofdstuk van het TTIP verdrag zijn de VS en de EU het eens geworden. Dat is volgens de Duitse vicekanselier een duidelijk teken dat de onderhandelingen muurvast zitten.

Ook Frankrijk geeft aan dat er voorlopig geen TTIP akkoord gesloten zal worden. Het TTIP-verdrag is controversieel dit houdt in dat dit verdrag veel discussie oproept in de maatschappij. De roep van de tegenstanders is luider dan de roep van de voorstanders. Daarom is het voor politici helemaal niet aantrekkelijk om met een dergelijk verdrag in te stemmen.  Ook in Frankrijk volgen binnenkort verkiezingen. Daarom wil Hollande mogelijk niet dat zijn naam zal kleven aan het TTIP verdrag.

Reactie van Technisch Werken
TTIP leek van te voren zo positief maar achteraf blijkt dat dit verdrag helemaal geen duidelijke voordelen oplevert. Er zijn veel sceptici die denken dat dit verdrag desastreus is. Niet alleen het milieu maar ook de overheden kunnen in de problemen raken door dit verdrag te ondertekenen. Amerikaanse bedrijven kunnen overheden dwingen om handelstransacties toe te staan ook als deze in strijd zijn met de milieuregels en veiligheidsregels. Als overheden dan dwars liggen dan kunnen bedrijven uit Amerika via een juridische procedure een claim neerleggen bij overheden. Dat kan enorm veel geld gaan kosten. Overheden hebben echter zelf geen direct baat bij TTIP alleen de economie zou er baat bij hebben. Hoeveel baat de economie er precies bij zal hebben als het TTIP-verdrag gesloten wordt is echter niet bekend.