Formule 1-technologie maakt supermarktkoelkasten energiezuiniger in 2016

Het Financial Times heeft gemeld dat het Britse Formule 1-team Williams zijn technologie gebruikt om koelkasten in supermarkten energiezuiniger te maken. In de Formule 1 is technologie erg belangrijk. Verschillende teams werken aan nieuwe technische oplossingen waardoor nog sneller en veiliger gereden kan worden in supersnelle racewagens.

Ingenieursteam van Williams
Raceteam Williams heeft een eigen ingenieursteam. Dit team van ingenieurs heeft onlangs een speciale plastic strip ontwikkelt. Deze plastic strip is zo vormgegeven dat de koude lucht beter door de koelkast beweegt. Bovendien zorgt de strip er voor de dat de koude lucht niet uit de koelkast kan ontsnappen. Doordat de koude lucht niet uit de koelkasten kan ontsnappen kunnen koelkasten beter op temperatuur blijven en hoeft het koelsysteem niet telkens extra aan te slaan om de koelkast weer op een gewenste lage temperatuur te brengen. Volgens het team van Williams kunnen supermarktketens door de toepassing van de speciale plastic strop potentieel miljoenen euro’s aan stroom besparen.

Meer dan alleen Formule 1
Het onderzoeksteam van Williams toont met de ontwikkeling van de plastic strip aan dat ze een grotere bijdrage kunnen leveren aan de techniek dan alleen Formule 1. Er wordt door het onderzoeksteam nog veel meer ontwikkelt en bedacht. Het team heeft bijvoorbeeld ook onderzoek gedaan naar elektrische auto’s en hybride wagens. Door het ingenieursteam wordt veel ontwikkelt en bedacht en het is volgens Williams goed dat de kennis uit de racewereld breder wordt ingezet dan alleen in de racesport. In de racesport weten veel ingenieurs een hoop over luchtstromen. Dit is voor het rijden met F1-wagens belangrijke informatie maar ook voor andere toepassingen is deze informatie nuttig. De plastic strips voor koelkasten zijn een voortvloeisel uit de kennis over luchtstromen die de ingenieurs toepassen. In januari 2016 komen de speciale plastic strips op de markt. De Britse supermarkt Sainsbury’s heeft de plastic strips al getest en is hierover enthousiast.

Reactie van Technisch Werken
Weer een interessant bericht over duurzaamheid vanuit een voor velen onverwachte hoek. Het is een bijzonder goede ontwikkeling dat de Formule 1 zich ook inzet voor het ontwikkelen van duurzame producten. De Formule 1 heeft al veel vaker een bijdrage geleverd aan het optimaliseren van alledaagse technologie. Het ontwikkelen van een plastic strip lijkt eenvoudig maar vereist toch de nodige kennis. Het Formule 1 team Williams zet zich weer positief op de kaart.